PSRM

21 septembrie 2018

Zinaida Greceanîi a venit cu un discurs la cea de-a doua ediție a Forumului Euroasiatic al Femeilor

Președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi a venit cu un discurs în cadrul celei de-a doua ediții a Formului Euroasiatic al Femeilor, care se desfășoară în perioada 20-21 septembrie, la Sankt Petersburg.

Ea a menționat că în pofida stereotipurilor existente față de femei, cum ar fi că locul acestora este doar la bucătărie, în condițiile actuale ale progresului tehnologic și ale egalității de șanse în domeniul educației, femeile din Republica Moldova pot obține cu succes realizări în activitatea profesională.

”În acest sens, eu nu delimitez profesioniștii în bărbați și femei”, a declarat Zinaida Greceanîi, care a fost unica prim-ministră în istoria Republicii Moldova.
În acelați timp, politiciana atras atenția participanților formului asupra înțelegerii unilaterale a egalității dintre bărbați și femei, care prevalează în ultima perioadă.

”Sunt convinsă că două procese-cheie trebuie să decurgă paralel – crearea condițiilor pentru realizarea oportunităților pentru femei și susținerea familiei tradiționale. Doar în asemenea condiții putem vorbi despre dezvoltarea armonioasă a societății într-o lume globală. Trebuie să reținem că stabilitatea socială se bazează pe familiile tradiționale”, a declarat președintele PSRM.

Zinaida Greceanîi a subliniat importanța asigurării cadrului legislativ pentru realizarea potențialului femeilor. Ea a remarcat că Republica Moldova este unicul stat din spațiul CSI care a adoptat o dispoziție legislativă privind cota de 40% de reprezentare minimă a femeilor pe listele de candidați a partidelor politice. Sunt prevăzute mecanisme care încurajează înaintarea femeilor candidați pe circumscripțiile electorale.
În concluzie, Zinaida Greceanîi a conchis că asigurarea mecanismelor reale pentru realizarea drepturilor cetățenilor, dezvoltarea armonioasă a societății – sunt un proces continuu și un scop în sine, care necesită voință politică, deschiderea tuturor stracturilor de stat și a economiei.

”Republica Moldova, așa ca multe state ale lumii încă are mult de lucru la acest capitol. Dar primii pași în această direcție deja s-au făcut”, a adăugat Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă