PSRM

25 iunie 2019

Vlad Batrîncea: Moldova susține revenirea delegației ruse în activitatea structurilor APCE

Membrul delegației moldovenești la APCE, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din RM, Vlad Batrîncea a susținut introducerea modificărilor în Regulamentul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care oferă posibilitatea delagației ruse să revină la APCE.

”Ca urmare a modificării regulamentului, au fost confirmate drepturile și competențele tuturor delegațiilor statelor membre ale Consiliului Europei. În activitatea Adunării, Federația Rusă, delegația din Rusia își va relua activitatea. S-a decis, în mod principial că există drepturi și obligații ale statelor membre ale Consiliului Europei, de a a lua parte în toate structurile Consiliului Europei, ceea ce este absolut normal. Adunarea Parlamentară este o platformă unde parlamentarii trebuie să lucreze, să comunice și să găsească soluții pentru cele mai complicate probleme”, a spus Vlad Batrîncea.

Documentul a fost aprobat în noaptea de marți, 25 iunie, după nouă ore de discuție. Pentru introducerea modificărilor s-au expus 118 dintre cei 190 de parlamentari prezenți în sala de ședințe, 62 au fost împotrivă și zece s-au abținut. Rezoluția modifică mecanismul de sancționare și permite Rusiei să se întoarcă la muncă într-o organizație fără restricții privind dreptul de vot. În ultimii trei ani, Federația Rusă a refuzat să participe la activitatea APCE, solicitînd să-i fie garantată absența sancțiunilor.

În ajun, membrul delegației din republica noastră, care participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, președintele fracțiunii PSRM din Parlamentul RM, Vlad Batrîncea a declarat că Moldova salută reîntoarcerea delegației ruse în activitatea structurilor APCE și a îndemnat colegii să dea dovadă de înțelepciune și reținere.

Imediat după adoptarea rezoluției delagația rusă a venit la Strasbourg și a depus cerere pentru confirmarea prerogativelor sale în cadrul adunării.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă