PSRM

20 octombrie 2023

Vlad Batrîncea: ați venit cu mesaje de ură și nu ați răspuns la întrebările prevăzute în moțiunea de cenzură

În cadrul discursului său de la tribuna parlamentară pe marginea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Recean, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a atras atenția că Legea Supremă și jurisdicția Curții Constituționale prevede că guvernul trebuie să se prezinte în Parlament și să ofere răspunsuri concrete strict legate de moțiunea de cenzură.

”Nu am primit răspuns la nici o cifră. Moțiunea era strict pe probleme social – economice, fără integrare europeană, fără subiecte cu care au venit alți miniștri. În această situație ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat raportul cabinetului de miniștri pe subiectele indicate”, a menționat Vlad Batrîncea.

De asemenea, deputatul a vorbit despre încălcarea de către guvern a legislației Republici Moldova atunci când nu se prezintă la raport până la 1 iunie, așa cum prevede legislația, precum și atunci când nu este prezentat plenului raportul de activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale pe perioada situației de urgență. În context, vicepreședintele a condamnat și atacurile primului-ministru la adresa opoziției.

”Aceasta demonstrează că habar nu aveți ce este lege, nu o respectați, vă considerați mai presus decât legea și deputații din Parlament”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Președintele fracțiunii BCS și-a exprimat regretul că, deși s-a dorit o discuție profesionistă pe situația social-economică din țară, în urma căreia să poată fi identificate anumite soluții, guvernarea a folosit cele 8 ore pentru PR politic și mesaje electorale.

”Suntem unica țară în regiune care nu a intervenit în politica fiscală ca să ajute businessul, avem un ministru al economiei care nu a spus un cuvânt despre investiții, despre crearea unor noi afaceri. N-am auzit de la ministrul agriculturii răspunsuri de ce producătorii autohtoni sunt necompetitivi și nu sunt susținuți de guvern în timp ce importatorii se bucură de sprijinul plenar al statului. Culmea, ministrul sănătății acuză guvernarea precedentă de decesele oamenilor pe timp de pandemie. Ați venit cu mesaje de ură și de atacuri în adresa opoziției. Ați folosit moțiunea de cenzură pentru a veni cu spoturi electorale și PR politic, fapt despre care va fi atenționat CEC”, a concluzionat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă