PSRM

04 februarie 2019

Socialiștii au acuzat autoritățile locale pentru starea deplorabilă a drumurilor și pentru problema cu privire la transportul public

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din RM în Consiliul Municipal Chișinău, intenționează să solicite prezentarea unui audit cu privire la lucrările efectuate, pentru reparația drumurilor din municipiu și din țară, precum și tragerea la răspundere în fața justiției, a persoanelor responsabile pentru calitatea proastă a drumurilor.

Consilierul municipal al fracțiunii PSRM, Alexandr Odințov a vorbit, în cadrul briefingului din 4 februarie că, odată cu venirea iernii, calitatea drumurilor se deteriorează, apar gropi uriașe care reprezintă un pericol pentru conducătorii auto.

“În această situație, primăria este responsabilă, pentru că nu are nici măcar o abordare sistematică pentru a soluționa această problemă, nu există nici un plan pe termen lung, iar zăpada și gheața de pe drumuri nu sunt curățate la timp”, a spus consilierul.

Potrivit lui Alexandr Odințov, în 2017, din bugetul municipal au fost alocate 525 milioane de lei pentru repararea drumurilor, în 2018 – 325 milioane de lei, iar în 2019 – 420 milioane de lei, chiar și așa executivul nu are destui bani.

Consilierul a solicitat direcției de transport să prezinte un raport privind plombarea și repararea drumurilor. „Este necesar să fie înlocuiți cei care nu pot lucra, fie este necesar să începeți să lucrați în mod normal. Nu există bani pentru reparațiile drumurilor, atunci propuneți Consiliului Municipal un program pe termen lung și vom încerca să găsim fonduri. Dacă nu știți cum să soluționați problemele, stați într-o parte. Noi știm cum să le soluționăm”, a subliniat Alexandr Odințov.

Consilierul local al PSRM în Durlești, Vladimir Roșca a anunțat că, pentru reparația drumurilor au fost alocate aproape 100 mln. de dolari. Potrivit dumnealui, pentru repararea a 1 km de drum, cu lățimea de 7 metri, sunt prevăzute 72,4 mii de dolari. Pentru plombarea a 1 km de drum în municipiu, este prevăzut 400 lei, aproximativ 23 de dolari.

Cu ce scop și unde este întrebuințată această diferență? Aceasta miroase a crimă. Noi nu știm, ce companie și în ce condiții cîștigă aceste licitații pentru repararea drumurilor, dar vedem ceea ce numesc ei “drumuri”, a remarcat Vladimir Roșca.

Consilierul municipal al PSRM, Dinari Cojocaru, a remarcat problema cu privire la transportul public în Chișinău.

„În municipiu a fost lansată o nouă rută de troleibuz, Nr.35, pînă în orașul Durlești. Acest lucru a fost posibil datorită nenumăratelor întrevederi cu locuitorii din strada Ialoveni, precum și datorită plîngerilor cetățenilor, pe care le-a primit fracțiunea noastră”, a spus Dinari Cojocaru.

Potrivit dumnealui, pentru soluționarea problemei cu privire la transportul public, împreună cu colegii au făcut niște interpelări și în 2015 și în 2017, dar executivul nu s-a grăbit să acționeze. De asemenea, s-au făcut interpelări și cu privire la ruta de troleibuz din Trușeni.

„Fără o muncă comună, nu v-om reuși nimic. Cu finanțele existente, am putea la fiecare 7 zile să lansăm troleibuze noi pe rută”, consideră Cojocaru. De asemenea a discutat despre soluționarea problemelor ce țin de străzile Costin, Drumul Viilor, Testemițeanu.

Consilierul a menționat că, locuitorii au solicitat o majorare a numărului de autobuze pe ruta Nr. 9, precum și lansarea troleibuzelor cu baterii, pe strada Testemițianu.

Socialistul a fost indignat de faptul că, pentru repararea drumurilor sunt implicate companii străine, în timp ce, în Chișinău mai devreme, se producea asfalt și avem lucratorii noștri care pot efectua lucrări de reparație a drumurilor. El crede că, în această situație sunt urmărite interesele proprii.

„Este necesar ca cei responsabili să fie trași la răspundere. Nu poți jefui atît oamenii. Noi vom face un audit minuțios pentru fiecare kilometru, fiecare raion, fiecare sat, unde au fost reparate drumurile”, a subliniat Cojocaru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă