PSRM

23 ianuarie 2023

Socialiștii au sesizat Curtea Constituțională: trebuie de restabilit echitatea socială și de indexat pensiile la rata inflației

Socialiștii au sesizat Curtea Constituțională în vederea verificării legalității deciziei Guvernului PAS de a indexa pensiile la 1 aprilie curent cu 14,4%, și nu cu 33,8% – rata inflației de la sfârșitul anului trecut.

Acest lucru a fost anunțat de către deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi. Mărimea indexării nedrepte, potrivit acestuia, este inclusă în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Stabilirea unei indexări mai mici în comparație cu inflația contrazice legea privind sistemul public de pensii, potrivit căreia, „coeficientul de indexare reprezintă rata inflației la sfârșitul anului precedent.”

„Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii – când statul nu indexează pensiile la nivelul complet al inflației. Niciun guvern nu și-a permis vreodată să facă acest lucru”, a spus deputatul.

El a atras atenția asupra faptului că norma de indexare a pensiei la nivelul inflației a fost promovată chiar de deputații PAS, în 2021: ” Și acum aceiași deputați au solicitat modificarea propriilor decizii. Acest lucru arată că PAS nu se conduce de lege – cum doresc, așa o schimbă.”

Potrivit lui Odnostalco, în condițiile actuale, cu o asemenea indexare injustă, fiecare pensionar care are o pensie în medie de 3.160 de lei, nu va primi în medie 500 de lei pe lună, sau aproximativ 6 mii de lei pe an.”

Deputatul a mai atras atenția că inflația costă pensionarii mult mai mult, deoarece ei cheltuie aproape toți banii pe alimente și plata serviciilor comunale, prețurile la care s-au majorat cel mai mult.

Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al PSRM, a menționat că în situația de criză economică, pensionarii, fiind una din categoriile cele mai vulnerabile ale populației, ar trebui susținuți din partea Guvernului. În plus, noile prevederi ale legii pot fi aplicate doar în viitor și numai persoanelor care au solicitat stabilirea unei pensii după intrarea legii în vigoare, fără a aduce atingere drepturilor de pensie, stabilite anterior.

Reprezentanții PSRM și-au exprimat speranța că Curtea Constituțională va sprijini sesizarea depusă, mai ales ținând cont de faptul că însăși Curtea Constituțională s-a adresat la Parlament cu solicitarea de a indexa salariile judecătorilor Curții Constituționale la nivelul inflației.

„Este necesar de anulat norma injustă și de restabilit echitatea socială”, au subliniat socialiștii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă