PSRM

21 februarie 2022

Socialiștii solicită CC tălmăcirea articolului 122 din Constituția RM cu privire la durata mandatului membrilor CSM

Deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea PSRM, Vasile Bolea a depus astăzi la Curtea Constituțională o sesizare privind interpretarea prevederilor articolului 122 din Constituția Republicii Moldova în partea ce se referă la durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Deputatul PSRM solicită magistraților să tălmăcească dacă în baza prevederilor unei legi organice poate fi prorogat de drept mandatul de 4 ani a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Sesizarea lui Vasile Bolea se bazează pe faptul că la 30 noiembrie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat Hotărârea nr.318/31 prin care a constatat că mandatul actualilor membri ai CSM expiră consecutiv, începând cu 2 decembrie 2021 până la 1 august 2022.

Procedura de alegere a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor determină posibilitatea extinderii mandatului și după ce intervine vacanța funcției, până la înlocuirea lor, pentru a nu fi create impedimente în procesul funcționării eficiente a acestei autorități. Însă Legea Supremă nu prevede o normă de prelungire de drept a mandatului de 4 ani, prevăzut de articolul 122 din Constituție, în cazul membrilor CSM-ului.

Totodată, în contextul în care forțele politice guvernante lobează un nou cadru constituțional și normativ referitor la organizarea și funcționarea CSM-ului este evident motivul pentru care a fost susținută și agreată prolongarea neconstituțională a mandatului actualului CSM.

Interpretarea oficială este imperativă în cazurile în care incertitudinea normelor constituționale este determinată de o situație concretă şi această incertitudine nu poate fi soluționată printr-o altă procedură jurisdicțională. Necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin esenţa problemei de drept rezultată din caracterul neuniform al dispozițiilor constituționale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă