PSRM

07 februarie 2023

Socialiștii au înregistrat proiectul noului Cod Funciar care interzice vânzarea terenurilor agricole către străini

Astăzi, deputații socialiști Vasile Bolea, Petru Burduja și Radu Mudreac au susținut un briefing în cadrul căruia au condamnat intenția actualei guvernări de a permite vânzarea terenurilor agricole către străini și au pledat pentru adoptarea unui Cod Funciar nou care ar interzice această practică dubioasă.

Deputații au menționat că această intenție a guvernării s-a conturat de mult timp în urmă, or majoritatea actualilor demnitari au făcut parte din guvernările de dreapta anterioare, au participat la pregătirea pachetului de legi pentru frauda bancară, lichidarea Băncii de Economii, au pus povara plăților pentru furtul miliardului pe umerii cetățenilor.

”Este clar că în 2009 când acești ”oameni buni” au venit la putere, au avut o foaie de parcurs bine definită și coordonată de stăpânii lor, dovadă fiind și întrevederea Maiei Sandu cu miliardarul Rothschild și întrevederea recentă cu fiul magnatului financiar George Soros de la Davos, etc.” a spus Petru Burduja.

El a subliniat că vinderea terenurilor agricole către străini este o crimă împotriva propriului popor.

”Nu dorim ca nepoți și strănepoții noștri să devină argați la străini în propria țară. Pământul ne-a fost transmis de buneii și străbuneii noștri și așa trebuie să-l transmitem și noi nepoților și strănepoților noștri. Iar funcționarii implicați în adoptarea deciziilor care nu corespund intereselor statului, vor fi pedepsiți dur de poporul moldovenesc!”, a spus Petru Burduja.

Radu Mudreac a amintit că în anul 2021 fracțiunea PSRM a înregistrat un proiect al noului Cod Funciar, care a fost respins de majoritatea parlamentară fără careva argumente.

”Azi am înregistrat din nou proiectul Codului Funciar care corespunde tuturor prevederilor noului Cod Civil, Constituției și prevede interzicerea vânzării terenurilor agricole străinilor. Dacă celor de la guvernare le pasă de terenurile agricole ale Republicii Moldova – să accepte această mențiune din acest proiect”, a remarcat Radu Mudreac.

Referindu-se la aspectele juridice ale chestiunii legate de vânzarea terenurilor agricole, Vasile Bolea s-a referit la mai multe prevederi ale Constituției, care indică că statul trebuie să asigure ”protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară”, iar socialiștii consideră că vânzarea terenurilor agricole nu corespunde intereselor statului în activitatea economică.

În acest sens, Vasile Bolea a menționat că în următoarele zile, în cadrul fracțiunii BCS va fi dezbătută ideea de a veni cu o modificare la Constituție prin care în Legea Supremă să fie prescris clar pentru orice guvernare care va fi, că terenurile agricole nu se vând străinilor ci se află în proprietatea doar a cetățenilor și a statului.

”Și dacă anumiți parteneri străini ne vor impune să introducem această idee din nou – sa avem acest scut de protecție în Constituție”. ”Sensibilizăm opinia publică referitor la această idee a guvernării de astăzi – ei au vândut tot, au vândut bănci, au vândut aeroportul, gări și stații auto, probabil vor vinde și întreprinderile care asigură cetățenii cu servicii de apă și canalizare și ultima ce mai au s-o facă – să vândă străinilor terenurile agricole. Cetățenii trebuie sa cunoască acest lucru și să dea un vot ferm împotriva acestei inițiative”, a concluzionat Vasile Bolea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă