PSRM

31 mai 2018

Fără baiere și ”taine”, cu funcționari – profesioniști, control din partea societății: cum vede primăria Chișinăului, Ion Ceban

La o nouă rundă de dezbateri publice, candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al Chișinăului, a vorbit despre îndeplinirea a celor două acorduri cu societatea civilă, semnate încă la începutul campaniei electorale și care în urmă cu cîteva zile, la dezbateri a fost semnată și de către contracandidatul Andrei Năstase.

Este vorba de Memorandumul privind obligațiile primarului general și Codul de comportament corect al candidaților.

”În Codul de comportament al candidaților se vorbește despre obligațiile candidatului de a participa la dezbateri, inclusiv cu societatea civilă, emisiuni și de a răspunde la întrebări. Eu am participat la toate dezbaterile, peste tot unde am fost invitat. Nu este nici un jurnalist sau instituție media căreia nu i-am răspuns la întrebări”, a specificat Ion Ceban.

De asemenea, candidatul socialist a remarcat că a respectat toate obligațiile, inclusiv și renunțarea la ”PR-ul negru”, de a utiliza resursele administrative și surse financiare dubioase și multe altele.

În Memorandumul privind obligațiile viitorului primar în fața societății civile, pe lîngă faptul că se menționează obligațiile viitorului primar de a facilita și de a face interacțiunea cetățenilor cît mai transparentă cu primăria capitalei: eliminearea barierelor de la intrarea în primăriei, înlăturarea practicii de a lăsa un act de identitate la intrare, întîlniri deschise cu societatea civilă și mass media, organizarea concursurilor pentru obținerea funcțiilor, crearea unui regulament pentru discuțiile publice și alte aspecte.

”În prima săptămînă dupa accederea în funcția de primar general voi înlătura orice bariere care limitează accesul în primărie, inclusiv polițiștii, paza cabietelor funcționarilor. Eu nu am nevoie de pază, prin oraș circul singur fără pază de corp”, a menționat candidatul socialist.

Ion Ceban a fost de acord cu toate punctele înaintate, promițînd să facă tot posibilul pentru îndeplinirea acestora în cel mai apropiat timp.

A răspuns candidatul la funcția de primar general și la multitudinea de întrebări din partea celor prezenți. Cu răspunsul la întrebarea ce ține de regulamentul discuțiilor publice a fost ajutat de către colegul său, consilierul muncipal, Alexandr Odințov: el a spus că, regulamentului este în proces de elaborare și în cel mai scurt timp vor fi organizate discuții publice la acest subiect.

Vorbind despre stabilirea muncii funcționarilor în primărie, Ion Ceban a menționat că mai întîi de toate este necesar să se stabilească sarcini clare pentru aceștia și să se solicite implementarea lor, respectînd Codul Muncii. Încă o soluție a problemei ar fi reorganizarea structurii primăriei și angajarea în cadrul primăriei conform concursului public, susține Ion Ceban. Candidatul socialist a propus să fie creată o structură extinsă de control din partea societății civile în procesul funcționării structurilor primăriei.

Vorbind despre realizarea promisiunilor sale electorale, Ceban a declarat că acele care nu depind de consiliul municipal și autoritățile centrale, vor fi implementate deja în prima lună după accederea sa în funcția de primar general, iar pentru realizarea acestora va fi numit o perosană responsabilă care va controla procesul de realizare.

”Ceea ce ține de proiectele secundare, vom insista ca societatea civilă să participe la acestea”

De asemenea, Ion Ceban a sugerat, organizarea întîlnirilor lunare deschise cu presa, în calitate de primar general și toți funcționarii din primărie cu societatea civilă pentru a discuta activitățile lor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă