PSRM

10 octombrie 2021

Rezoluția protestului privind restabilirea statului de drept

Rezoluția protestului privind restabilirea statului de drept.

Atestăm:

Asistarea la un exercițiu agresiv de diversiune juridică și demolare a pilonilor democrației și statului de drept.

Revenirea la metodele și instrumentele regimului Plahotniuc, cu aceleași persoane compromise care slujeau interesului oligarhic, utilizînd aceleași metode subversive de umbrire a situației dramatice din țară și a problemelor social – economice, prin regizarea justiției televizate, cu decizii luate și scenarii scrise în afara birourilor judecătorilor și procurorilor.

Constatăm:

Subminarea absolută a principiilor universale ale statului de drept și ale normelor constituționale și legale.

Efectuarea unui atac de tip raider asupra sistemului procuraturii, cu utilizarea și implicarea Serviciului de Informații și Securitate, avînd la bază o dorință perversă de insuflare a fricii în societate și capturarea acestei instituții.

La fel, constatăm faptul că societatea Republicii Moldova, incluzînd mediul non-guvernamental, dar și forțele politice își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește corespunderea acestor decizii politice, adoptate de noua guvernare, cu principiile generale enunțate în Constituție. Totodată, acțiunile și evenimentele din 05.10.2021, de subjugare în interese politice a sistemului Procuraturii, ce au avut loc în Republica Moldova, nu pot fi calificate nici ca reforme, nici ca acțiuni de protejare a statului de drept, ci abuzuri comise în scop de subordonare a procuraturii și sistemului justiției per ansamblu. Aceste obiective ilegale sunt realizate prin persecutări politice și sfidarea principiilor de stabilitate legislativă, precum și de inamovibilitate și independență a acestor demnitari. Literalmente, guvernarea purcede la subjugarea politică a autorităților statului, care, potrivit legii, se bucură de independență și imunitate funcțională și operațională.

Condamnăm:

Procedura de suspendare și reținere a Procurorului General Alexandr Stoianoglo.

Subliniem că modul în care au acționat organele pretinse „de drept”, precum ar fi CSP, procurorul desemnat pe caz și SIS, denotă fentarea Legii Supreme și a procedurii penale, în special în raport cu subiecții de drept de nivel constituțional, așa cum este Procurorul General. În felul acesta devine clar că Alexandr Stoianoglo este victima unei represiuni politice și a dorinței dictatoriale de a instaura un acuzator de stat ostil societății.

Solicităm:

Încetarea derapajelor anticonstituționale și de degradare a statului de drept.

Eliminarea controlului politic asupra justiției și sistemului Procuraturii în particular.

Reîntoarcerea la conducerea Procuraturii Generale a Procurorului General legitim, Alexandr Stoianoglo.

Ne adresăm:

Secretarului General al Consiliului Europei, Președintelui Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și întregii comunități internaționale, în speranța că aceștea vor interveni și vor ajuta la reabilitarea principiilor democratice din Republica Moldova și vom reveni la respectul principiului separației puterilor în stat, a legalității și a statului de drept.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă