PSRM

13 iulie 2020

Republica Moldova – 25 de ani de la aderarea la Consiliul Europei

Chișinău, 13 iulie 2020 – Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei, Președintele Parlamentului, Președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi a adresat mesaje  Președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rik Daems, și Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

În mesaje se arată că aniversarea unui sfert de secol a aderării Moldovei la Consiliul Europei oferă oportunitatea de a evalua parteneriatul cu această organizație, care s-a dovedit a fi unul extrem de important în procesul de construire a tinerei democrații a țării noastre. Multe dintre reformele și realizările din Republica Moldova au fost posibile datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei.

”Mă bucură faptul că avem susținători și prieteni de încredere în toate componentele Consiliului Europei și vreau să-mi exprim înalta apreciere și  recunoștință pentru cooperarea fructuoasă cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care, de-a lungul timpului, ne ghidează și ne ajută, inclusiv prin procedura de monitorizare. Această însoțire a fost resimțită printr-un șir întreg de  transformări semnificative și, profitând de ocazie, țin să reiterez că obiectivul nostru cel mai important rămâne trecerea la etapa de post-monitorizare”, se arată în mesajul adresat Președintelui APCE.

Zinaida Greceanîi a menționat că Parlamentul Republicii Moldova apreciază la cel  mai înalt nivel rolul important al Consiliului Europei în calitate de organizație europeană cheie în asigurarea unei platforme deschise și constructive de dialog privind aspectele strategice și provocările emergente.

”Sunt ferm convinsă că, cu eforturi comune, vom continua promovarea valorilor democratice, respectarea drepturilor omului și a statului de drept în Republica Moldova”, a subliniat speakerul.

Consiliul Europei a fost creat la 5 mai 1949 şi are reşedinţă oficială la Strasbourg (Franţa). Organizația numără 47 de state membre, toate fiind semnatare ale Convenției europene a drepturilor omului – acord internațional menit să apere drepturile omului, democrația și supremația legii.

Pe data de 13 iulie 1995, Republica Moldova, prima țară din CSI, a devenit membru al Consiliului Europei – cea mai importantă organizație pan-europeană, acceptând principiile de bază ale Organizației – democrația, statul de drept și drepturile omului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă