PSRM

13 iulie 2020

Președintele Igor Dodon consideră importantă cooperarea activă cu Consiliul Europei

Acum exact 25 de ani, la 13 iulie 1995, Republica Moldova a semnat, la Strasbourg, documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind oficial membru cu drepturi depline al Organizației. Cu acest prilej, președintele țării, Igor Dodon, a venit cu un mesaj în care menționează că, pe parcursul acestei perioade, CoE a fost şi continuă să fie un partener de încredere pentru țara noastră, contribuind substanțial la constituirea și consolidarea statului de drept, a democrației și drepturilor omului.

„Evenimentul de astăzi ne oferă ocazia de a trece în revistă realizările parteneriatului existent, care au fost posibile exclusiv datorită sprijinului și expertizei Consiliului Europei. Implementarea reformelor și standardelor europene a adus beneficii considerabile pentru întreaga societate moldovenească, printre care libertatea de exprimare și de asociere, alegeri libere și corecte, varietatea culturală și educațională, diversificarea mecanismelor de protecție a drepturilor omului. Accesul direct al cetățenilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului reprezintă un avantaj, dar și o reflecție a problemelor sistemice din societate, pe care ne-am propus să le reglementăm prin reforma justiției. Scopul nostru final trebuie să fie asigurarea justiției independente, accesul la educație de calitate și siguranța în casa noastră – Republica Moldova”, a menționat președintele.

Totodată, Igor Dodon a reiterat importanța menținerii cooperării pro-active cu Consiliul Europei și a reconfirmat angajamentul ferm față de valorile general-umane.

„Obiectivul nostru prioritar rămâne a fi racordarea cadrului legal național la standardele europene și implementarea acestuia, inclusiv înfăptuirea reformelor democratice și sociale într-un ritm accelerat. Cu aceste gânduri, am certitudinea că dialogul nostru eficient va avansa, în continuare, în special prin dezvoltarea inițiativelor noi și valorificarea enormului potențial existent în toate domeniile de cooperare”, a conchis șeful statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă