PSRM

16 februarie 2022

Blocul Politic al Comuniștilor și Socialiștilor: A venit timpul să ne consolidăm pentru salvarea țării

Astăzi a avut loc ședința comună a Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor și a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comuniștilor.

În urma discuțiilor despre situația social-economică și politică din țară și în baza experienței reușite de colaborare, obținute de PSRM și PCRM în cadrul Blocului Electoral, ambele formațiuni politice au decis să creeze Blocul Politic permanent, cu scopul de a salva țara de regimul dictatorial instaurat de Maia Sandu și partidul său.

Pe finalul ședinței comune, a fost aprobată o declarație comună și organizată o conferință de presă, cu participarea lui Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor și Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, în cursul căreia au fost explicate obiectivele și acțiunile noii formațiuni politice, au fost date răspunsuri la toate întrebările adresate.

Declarația Blocului Politic al Comuniștilor și Socialiștilor

Astăzi, Republica Moldova se află în pragul unui colaps total. Creșterea galopantă a prețurilor și tarifelor a adus majoritatea covârșitoare a populației țării peste limita sărăciei extreme, practic, în pragul supraviețuirii fiziologice. De fapt, este vorba despre cea mai profundă criză socială din toți anii de independență a Republicii Moldova.

Sub presiunea furtunii inflaționiste, economia slabă a Moldovei, inclusiv ramura principală a acesteia  -agricultura, se prăbușește. Creșterea prețurilor la carburanți și resursele energetice, scăderea dramatică a capacității de plată a populației, lipsesc de sens activitatea economică. Imaginea dezolantă a falimentului economic al Republicii Moldova este completată de datoria externă care a crescut până la un nivel alarmant. Statul nu este în stare nici s-o deservească, dar mai ales s-o ramburseze.

Continuă să fie alarmantă situația epidemiologică, care a fost lăsată de izbeliște.

S-a agravat brusc și situația criminologică. Străzile localităților țării sunt din nou nesigure, iar viața, sănătatea și bunurile cetățenilor – sunt în pericol.

Dezbinarea socială capătă caracteristici periculoase. Locuitorii țării sunt din nou divizați în „ai noștri” și „străini”, „buni” și „răi”, „onești ”și „neonești”. Iar experiența de la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90,  demonstrează că toate acestea pot avea consecințe grave.

Necazurile care s-au abătut în lanț peste cetățenii Moldovei au un nume – PAS și Maia Sandu.

O asemenea guvernare slabă, mediocră, incompetentă, dar în același timp, perfidă și obraznică, nu a fost de mult în Moldova.

Ei au mințit oamenii cu promisiuni despre reforme europene și combaterea corupției. Dar reformele lăudate, inclusiv reforma justiției, s-au redus la modificarea barbară a legislației conform propriilor interese politice de moment, angajarea rudelor apropiate în funcții publice importante, creșterea aparatului birocratic și a cheltuielilor pentru acesta. Iar combaterea corupției s-a redus la niște show-uri mascate de doi bani cu rețineri în stilul regimului lui Plahotniuc, suspendarea scandaloasă și ilegală din funcție a procurorului general și pregătirea unor represiuni împotriva opoziției. Astăzi, putem afirma că Moldova este un stat capturat cu un regim dictatorial.

Pentru prima dată în istoria statului moldovenesc, toate funcțiile cheie în stat – de la președinte de țară la deputat al partidului de la guvernare – sunt ocupate de cetățeni străini. Dacă judecăm după unele acțiuni din politica externă, aceștea conduc Republica Moldova spre faliment într-un mod absolut conștient.

PAS a declanșat un genocid al prețurilor și tarifelor împotriva propriului popor.

PAS distruge tot ce a mai rămas din economia Moldovei.

Politica externă unilaterală promovată de PAS a provocat nu doar creșterea prețurilor la resursele energetice, dar și a transformat toată populația țării în ostatici ai conflictelor geopolitice.

PAS a instaurat în țară o dictatură în care este suprimată orice manifestare de atitudine, iar oponenții guvernării riscă să-și piardă libertatea în baza unor dosare penale fabricate.

PAS a făcut viața cetățenilor Moldovei  insuportabilă.

Astăzi, putem spune că PAS este o organizație antipopulară, antisocială, antistatală, criminală.

Rezistența opusă și răsturnarea acestei guvernări constituie condiția principală de supraviețuire a statului moldovenesc și a cetățenilor săi.

Reieșind din cele menționate mai sus și având în vedere necesitatea urgentă de consolidare a forțelor politice și sociale de rezistență față de regimul antipopular și antistatal care s-a instaurat în Moldova, ținând cont de experiența pozitivă și productivă a activităților comune în cadrul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova creează un bloc politic permanent în scopul eliberării cât mai urgente a țării de regimul antipopular și antistatal.

Fiind organizații politice independente, cu propria istorie, program și structură, PCRM și PSRM pornesc de la idealurile și valorile comune, de la obiectivele și sarcinile similare din activitățile lor politice care dictează necesitatea unificării resurselor organizaționale și politice ale ambelor partide în vederea creării celei mai principale mișcări de rezistență a opoziției unite.

Principiile de bază comune ale ambelor formațiuni, care vor constitui fundamentul politic și ideologic al blocului, rezidă în angajamentul comun privind păstrarea și dezvoltarea statalității Republicii Moldova, o viziune comună asupra istoriei și tradițiilor poporului multietnic al țării, convingerea fermă privind necesitatea edificării unei economii sociale și a unei societăți echitabile. Moldova trebuie să fie o patrie grijulie pentru toți cetățenii săi, iar statalitatea și viitorul independent al țării nu pot fi puse la îndoială.

Motto-ul nostru:

Împreună salvăm țara!

Obiectivul principal al Blocului Politic este înlăturarea de la guvernarea țării a grupării politice iresponsabile, neprofesioniste, antipopulare și antistatale, care a capturat toate organele și instituțiile statului și care, într-un mod accelerat, conștient și cu nerușinare conduce Republica Moldova la distrugere – la un dezastru social-economic și la pierderea statalității.

În acțiunile sale de opunere regimului, blocul se va ghida exclusiv de metode legale și de forme democratice de luptă, rezervându-și totodată dreptul de a utiliza toate instrumentele accesibile, inclusiv acțiunile de protest cu atragerea maselor largi ale cetățenilor nemulțumiți, acțiuni de nesupunere populară, boicot politic la nivelul autorităților centrale și locale etc.

Deja astăzi, facem apel către toate forțele politice sănătoase, responsabile, patriotice, organizațiile obștești, precum și către cetățenii care sunt gata să lupte pentru viitorul Moldovei independente și suverane, să se unească în numele salvării Republicii Moldova pe o singură platformă de opoziție, creând un front unic, puternic, național de rezistență față de regim.

Blocul va fi gata să-și asume responsabilitatea, în momentul oportun, pentru guvernarea țării și scoaterea ei din criza sistemică social-politică, revenirea Moldovei pe calea unei dezvoltări independente și progresive.

Pentru a atinge scopul principal și pentru soluționarea sarcinilor primordiale, în cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor fi create structuri organizatorice și politice unificate supra-partid, la nivel republican și local – Staffuri ale Rezistenței, care vor asigura activitatea organizatorică și cea politică a Blocului.

Organul supra-partinic principal al Blocului – Stafful Republican al Rezistenței – va elabora actele necesare și va aproba deciziile principale, inclusiv Planul acțiunilor comune, declarațiile politice, strategia și tactica de luptă etc. Staffurile locale ale rezistenței vor implementa planul și vor executa deciziile Staffului Republican.

Cele mai importante documente și decizii, precum și proiectele planurilor strategice ale Blocului vor fi discutate și aprobate în prealabil în cadrul organelor politice de conducere ale PCRM și PSRM.

Formațiunile politice care formează Blocul rămân a fi organizații politice independente, cu păstrarea atributelor respective, a agendei și programului propriu, cu o formă politică și juridică independentă. Totodată, acestea vor acționa ca o forță politică unită, în scopul consolidării eforturilor societății pentru salvarea Republicii Moldova de regimul perfid și dictatorial PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă