PSRM

17 martie 2017

Parlamentul a desfășurat audieri privind inițiativa socialiștilor

Pe data de 17 martie, Parlamentul Republicii Moldova a desfășurat audieri cu privire la inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor, care a solicitat să i se prezinte o informație completă despre faptul, cum compania americană a primit concesiunea lucrărilor de explorare și extragerea petrolului și a gazelor naturale, urmată de exploatarea zăcămintelor, pe aproximativ 40% din teritoriul republicii, timp de 50 de ani.

Darea în concesiune a lucrărilor de explorare cu exploatarea ulterioară s-a decis în urma Decretului Guvernului №895 din 20 iulie 2016. Prin decizia Guvernului №1439 din 30 decembrie 2016, au fost aprobate rezultatele concursului în baza deciziei Consiliului de Concurență, de a desemna LLC ”Frontiera Resources”, cîștigătoare.

În baza acestui document, Ministrul Mediului, în numele Guvernului, a semnat un acord cu compania ”Frontiera Resources”, iar din data de 2 ianuarie 2017, acordul a intrat în vigoare.

Ministrul Mediului, Munteanu, în raportul său, în timpul audierilor a numit drept speculații solicitările legitime ale societății de a afla detaliile acestui acord secret.

Deputatul fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea a atras atenția asupra unor întrebări importante în legătură cu acest acord. Cum această companie americană, înregistrată în Insulele Cayman și care nu deține active, a primit în concesiune circa 40% din teritoriul republicii? Cine a pregătit textul acordului? Cina a semnat acest acord? Cine a ales această companie? Cine a efectuat analiza economică și juridică a documentului?

De ce Ministrul Mediului vorbește despre ocupația sovietică, și nu despre modul în care activitățile din cadrul prezentului acord va afecta mediul înconjurător? Și întrebarea cea mai simplă: cu ce se va alege Republica Moldova de pe urma acestui acord?

La o mare parte din întrebări, deputații așa și nu au primit răspunsuri clare și complete. „Ne aflăm în postura de aborigeni, care permit ca țara lor să fie utilizată, fără a obține nimic în schimb – a menționat Vlad Batrîncea. – Ministrul Mediului lobează interesele companiei americane, mai degrabă decât propria țară „.

 Amintim, că problema concesiunii se află sub controlul președintelui țării. Igor Dodon a solicitat ca Guvernul să prezinte toate informațiile cu privire la contractul semnat. Președintele a declarat în timpul unei întâlniri cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, că interesele naționale ale Republicii Moldova nu vor avea de suferit.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă