PSRM

16 octombrie 2017

Zinaida Greceanîi: Ne consolidăm eforturile pentru a depăşi divergenţele

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a rostit un discurs în cursul dezbaterilor din cadrul celei de-a 137-a Adunări a Uniunii Interparlamentare. Tema dezbaterilor: „Contribuţia la pluralismul cultural şi pace prin dialog interreligios şi interetnic”.

Zinaida Greceanîi a subliniat că pentru Republica Moldova acest subiect este extrem de important. Dar, pe lângă motivele tradiționale, bazate pe greșelile și deficiențele făcute în politica internă în ultimii 25 de ani, situația este afectată negativ de diverși factori externi.

Zinaida Greceanîi a adus ca exemplu tributul specific plătit de țară după semnarea Acordului de Asociere și de Comerț Liber cu Uniunea Europeană.

„Republica Moldova nu a fost pregătită pentru acest pas și, prin urmare, s-a pomenit cu diverse obligații, inclusiv  cele care amenință valorile culturale și creștine tradiționale.

Deși Acordul a fost prezentat ca singura decizie corectă în calea democratizării și dezvoltării țării, poporul Republicii Moldova nu a putut lua cunoștință cu textul documentului decât după ratificarea acestuia de către Parlament, iar forțele politice de opoziție au fost lipsite de orice ocazie de a participa la discuții.

Ca urmare, țara este împărțită mai mult ca niciodată, iar cele mai grave scandaluri cauzate de furtul proprietății de stat au avut loc imediat după încheierea acestui acord „, a declarat Zinaida Greceanîi.

Cu toate acestea, șeful delegației Republicii Moldova a menționat că, țara noastră reuşeşte deocamdată, să ţină echilibrul pe punctul extrem al stabilităţii şi să riposteze tentativelor de zădărnicire a păcii interetnice fragile.

Zinaida Greceanîi a menţionat că, în același timp, Moldova se confruntă cu problema apărării păcii interetnice proprii.

Circa 1 milion de cetăţeni ai ţării, adică 1/3 din numărul total al populaţiei, mai bine de ½ din forţa de muncă activă, se află peste hotare.

”Procesele migraţioniste au afectat cel mai mult minorităţile naţionale, care locuiesc în ţara noastră. Mai mulţi dintre concetăţenii noştri – nemţi, evrei, ruşi – au părăsit Moldova, fapt pe care îl regretăm.

Pe lîngă prejudiciile substanţiale de ordin economic, exodul populației pauperizează Moldova şi din aspectul bogăţiei interculturale, avînd o influenţă negativă asupra dezvoltării capitalului uman şi provocînd probleme demografice grave în ţară”, a spus Președintele PSRM.

Zinaida Greceanîi a subliniat în mod special că în ultimii 7 ani, în Moldova se înregistrează o sfidare absolut nejustificată şi nedisimulată a limbii, declarată drept limbă maternă pentru mai bine de 70 la sută din populaţie – a limbii moldoveneşti.

„Majoritatea formală din parlament, susținută de exterior, reprezentând în realitate nu mai mult de 10% din populație, lipsește poporul moldovenesc de dreptul de ași numi limba așa cum dorește și cum a fost de fapt de aproape 700 de ani.

Noi înțelegem cu ce scop se face acest lucru: nu există limbă – nu există popor. Totuşi, noi îndemnăm toate forţele constructive să conştientizeze pericolul imens, cu care sînt asociate astfel de acţiuni”.

Zinaida Greceanîi a cerut Consiliului Europei sprijin în păstrarea limbii moldoveneşti, care este, astăzi, supusă persecuţiilor.

”Istoria ultimilor ani demonstrează foarte clar că nu poate exista o dezvoltare a ţării fără conciliere interetnică şi interconfesională în societate, fără ca să ținem cont că principalul nu este naţionalitatea sau apartenenţa la o anumită religie, ci Omul. Avem nevoie unii de alţii, de aceea ne consolidăm eforturile pentru a depăşi divergenţele, pentru a ajunge la înţelegere reciprocă, pace şi prosperitate”, a conchis Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă