PSRM

16 august 2019

Vladimir Golovatiuc: BNM nu va putea să acorde credite băncilor comerciale sub garanție de stat

Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc, a comentat modificările la Legea cu privire la Banca Națională, privind instituțiile financiare și datoria publică, garanțiile și împrumuturile de stat, pe care parlamentul le-a adoptat pe 15 august.

Deputatul a menționat că „esența modificărilor este că, DE ACUM ÎNAINTE, BNM NU VA FI ÎN MĂSURĂ SĂ ACORDE CREDITE BĂNCILOR COMERCIALE SUB GARANȚIE DE STAT!”

El a amintit că o astfel de normă (acordarea creditelor băncilor comerciale sub garanția Guvernului) a fost introdusă pe 28 septembrie 2014, cînd Guvernul Leancă a introdus pe propria răspundere și anume eludînd Parlamentul, modificările corespunzătoare la legile de mai sus.

„ACESTE SCHIMBĂRI FAC PARTE DIN SCHEMA PENTRU PREGĂTIREA UNEI RETRAGERI ILEGALE DE LA TREI BĂNCI COMERCIALE CUNOSCUTE, APROXIMATIV UN MILION DE DOLARI SUA.

ACEST LUCRU A PERMIS nu numai retragerea fondurilor din țară, ci și TRANSFERUL RESPONSABILITĂȚII PENTRU ÎNTOARCEREA ACESTORA statului, adică sistemului bugetar, POPULAȚIEI și MEDIULUI DE AFACERI.

Drept urmare, din bănci AU FOST RETRASE APROXIMATIV 14,3 MILIARDE de lei, iar din buget VOM ÎNTOARCE PESTE 21 DE MILIARDE”, a subliniat Vladimir Golovatiuc.

El a anunțat că introducerea amendamentelor ar face imposibil acest lucru în viitor – Banca Națională a Moldovei nu va putea să acorde credite sub garanție de stat.

În caz contrar, va fi așa cum a fost după 2014:

  1. BNM nu a reacționat în timp util și adecvat la fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
  2. Pentru acoperirea pierderilor băncilor, au fost emise credite de Banca Națională (sub garanție de Guvern) în valoare de peste 14 miliarde de lei.
  3. Cu toate acestea, băncile au fost lichidate „cu succes”, creditele nu au fost rambursate, iar datoria restantă este în cele din urmă rambursată de populație și mediul de afaceri!
  4. Cei care se fac vinoveți de furt sunt în libertate, iar Banca Națională, precum și alte instituții responsabile și persoane care conform statutului și funcțiilor erau obligate să împiedice toate acestea (să prevină) – „sunt curate ca lacrima”!

Sunt convins că, ca urmare a modificărilor adoptate, urmărindu-și politica de creditare și politica în domeniul supravegherii activităților băncilor comerciale, Banca Națională va deveni mai responsabilă ”, a conchis Vladimir Golovatiuc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă