PSRM

19 februarie 2019

Socialiștii vor lupta împotriva corupției, inclusiv prin introducerea tehnologiilor digitale

Candidații PSRM au vorbit în cadrul conferinței de presă din 19 februarie, despre modul în care PSRM intenționează să lupte împotriva corupției prin implementarea tehnologiilor digitale.

Implementarea masivă și forțată a tehnologiilor digitale în toate domeniile de administrația publică, la toate nivelurile, înseamnă combaterea corupției, care, continuă să distrugă țara noastră din interior, a declarat consilierul municipal al PSRM, Gaik Vartanean.

Acesta a remarcat că socialiștii deja, de mai mulți ani sunt în favoarea maximizării introducerii serviciilor publice electronice. Socialistul a prezentat exemplul implementării cu success a tehnologiilor la nivel de partid și de municipalitate.

PSRM este singurul partid din țară care a introdus conceptul de „partid al poporului”, care prevede nu numai comunicarea zilnică, săptămînală între deputați și consilierii PSRM cu cetățenii, ci și proiectul petitia.md, în cadrul căruia pe parcursul mai multor ani, zeci de mii de oameni utilizează acest serviciu și pot lua legătura cu reprezentanți PSRM.

Consilierii municipali ai PSRM au implementat proiectul decide.md, în bază căruia locuitorii din Chișinău pot prezenta propunerile lor referitor la bugetul capitalei.

Consilierul municipal al PSRM, Nichita Țurcan a remarcat că, pînă la moment nu se poate spune, cîți pasageri circulă cu transportul public în Chișinău, ce venituri se acumulează, cîte persoane care nu achită taxa se plimbă cu transportul public.

“Chiar și acum noi trebuie să transferăm banii din mînă în mînă. Tichetele noastre unice de călătorie încă se imprimă pe hîrtie. Încă în anul 2017, socialiștii au votat în Consiliul Municipal pentru proiectul privind introducerea unui bilet electronic în Chișinău, care ar permite cetățenilor să nu folosească banii fizici. Fiecare pasager va avea o cartelă electronică, cu care va putea să se deplaseze în oraș, să schimbe tipul de transport.

Cu toate acestea, nu a avut loc încă un salt puternic în această direcție. Pentru că autorităților le este convenabil ca să țină cash-ul în mînă. Nimeni nu poate spune cîți pasageri reali avem, aceste date pur și simplu nu există. Acesta și este fenomenul de corupție: banii care ar trebui divizați pentru dezvoltarea orașului și a parcurilor de transport public, merg în buzunarul unei persoane necunoscute”, a subliniat socialistul.

De asemenea, a prezentat drept exemplu, introducerea echipamentului special în Parlament și în Consiliul Municipal, pentru votarea electronică.

“În Parlament și în Consiliul Municipal au fost instalate echipamente speciale pentru a înregistra cine și cum votează. Oamenii trebuie să vadă cum fiecare dintre cei aleși votează pentru anumite proiecte. Cu toate acestea, acest echipament nu este folosit”, a spus consilierul municipal. El a menționat că, socialiștii vor continua să pună în aplicare proiecte, inclusiv votul electronic în cadrul alegerilor.

Gaik Vartanean a menționat că, fracțiunea PSRM a insistat asupra implementării proiectului, care prevede difuzarea online a tuturor ședințelor Comisiilor de specialitate ale Consiliului Municipal Chișinău și posibilitatea cetățenilor de a avea acces la arhivele ședințelor.

“Deoarece majoritatea chestiunilor cu privire la terenuri, prevederile cărora implică posibilitatea de corupție, se desfășurau cu ușile închise. Am oprit această practică și suntem siguri că în acest fel, au fost stopate un număr mare de decizii corupte”, a declarat Gaik Vartanean.

El a menționat despre un alt proiect important, pe care socialiștii au reușit să-l lanseze, acestea sunt achizițiile publice electronice. Socialistul a enumerat cîteva exemple care demonstrează importanța acestora și care este motivul pentru care socialiștii insistă asupra implementării proiectelor, chiar dacă va există un număr mare de oponenți.

Socialistul a remarcat despre informațiile publicate recent în presă. În special, la începutul acestei luni, Departamentul de Educație al sectorului Ciocana a anunțat o licitație pentru achiziționarea unei mașini de serviciu. În acest scop, au fost propuse 250 mii lei. Și asta în timp ce părinții colectează bani pentru lucruri elementare copiilor.

De asemenea, achiziționarea serviciilor costisitoare a fost remarcată și la Direcția Educație din sectorul Rîșcani. Astfel, au fost cheltuit 82 mii de lei pentru dezvoltarea și întreținerea site-ului. Trebuie remarcat că anterior, Departamentul de Educație al sectorului Botanica a plătit 19 mii lei pentru un serviciu similar.

“Cum au apărut aceste achiziții? Ei au trecut pe lîngă sistemul de licitație de stat, M-Tender, care prin decizia Guvernului obligă instituțiile de stat să utilizeze acest serviciu din noiembrie 2018. Anul trecut, în luna februarie, Consiliul Municipal a decis că toate achizițiile ar trebui să se petreacă doar prin M-Tender. Special, am luat o înregistrare a Departamentului de Educație din sectorul Rîșcani – sunt 9 terenuri pe parcursul anului trecut. Dar pe site-ul Direcției, unde a fost publicat un raport privind toate achizițiile publice, sunt în total 136 de achiziții care au trecut pe lîngă sistemul de achiziții publice. Cum au trecut acești banii pe lîngă trezorerie, ce funcționari sunt cointeresați în acest sens?”, se întrebă socialistul.

Majoritatea angajaților din sectorul public primesc salarii mizere, inclusiv pentru că, la nivel de conducere, furtul are loc pe o scară imensă, tocmai pentru că sistemele electronice nu sunt utilizate transparent, a spus socialistul. Potrivit lui, nu numai socialiștii, dar și toți angajații organizațiilor bugetare, toți contribuabilii, toți cetățenii Republicii Moldova, ar trebui să fie cointeresați în introducerea sistemelor electronice, care vor contribui la creșterea veniturilor în buget.


 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă