PSRM

16 decembrie 2020

Igor Dodon spune că este gata să promulge Legea privind micșorarea vârstei de pensionare

Președintele Igor Dodon spune că este gata, până la încheierea mandatului, să promulge Legea cu privire la micșorarea vârstei de pensionare. Despre aceasta șeful statului a declarat la Prime TV.

Precizăm că PSRM a propus un proiect de Lege prin care se propune micșorarea vârstei de pensionare. Proiectul prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați.
Documentul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.
Dacă va fi votată de deputați, legea va intra în vigoare din 01 ianuarie 2022.

Igor Dodon, despre protestul agricultorilor: Oamenii mă întreabă, de ce voi dați subvenții la lideri, dar ei nouă nu ne dau nimic

Protestele agricultorilor din Piața Marii Adunări Naționale devin tot mai politizate. Fermierii sunt susținuți să iasă în stradă de către PAS și PPDA. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, la Prime TV. Totodată, șeful statului spune că din discuții cu cetățenii a aflat că oamenii nu văd cu ochi buni aceste proteste.

„Cetățenii simpli mă întreabă, dl Dodon, dar de ce dvs ajutați liderii de la mine din sat, care au luat terenurile și nouă la cotă nu ne dau nimic. Eu nu știu ce să le spun. Ei au dreptate în felul lor. Și la ei a ars porumbul pe deal”, a spus Igor Dodon.

Amintim că Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru a compensa pierderile suportate de producători la culturile cerealiere din prima grupă. Pentru un ha de grâu de toamnă producătorul agricol primește despăgubiri în sumă de 1500 delei, orz de toamnă – 1530 de lei, rapița – 2100 de lei, terenurile reînsămânțate – 1620 de lei, plantații pomicole – 3800 de lei, legume – 2 000 de lei, viță de vie – 3 000 de lei.

Igor Dodon speră că Parlamentul va susține inițiativa sa ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară a fost pusă pe umerii cetățenilor

Președintele Igor Dodon și-a exprimat speranța că Parlamentul va susține inițiativa sa ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară a fost pusă pe umerii cetățenilor. Șeful statului, a declarat, la o ediție specială la Prime TV, că, potrivit legii votată în 2016, cetățenii sunt impuși să achite 25 de miliarde de lei pentru a acoperi furtul din sistemul financiar-bancar.

”Dacă luăm în calcul și procentul bancar, e vorba nu de 13,58 de miliarde de lei, dar de 25 de miliarde de lei. Asta înseamnă câte 800 de milioane de lei în fiecare an”, a spus Dodon.

Președintele a amintit că a venit cu această inițiativă încă în anul 2017, dar aceasta a fost susținută doar de deputații PSRM. Ulterior, Dodon a semnat un decret pentru inițierea unui referendum național de anulare a legii votată în 2016, dar procesul a fost stopat de Curtea Constituțională.

Săptămâna trecută, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat pozitiv această inițiativă a președintelui. Acum documentul urmează să fie transmis pentru aprobare plenului.

”Rămân pe poziția în care am fost din 2014 până în prezent, această lege trebuie anulată. Sper foarte mult că această lege va fi votată de Parlament și eu sunt gata să o promulg. Datoria nu va fi achitată de cetățeni, ci din rezervele BNM”, a declarat președintele.

Igor Dodon a menționat că această lege ar putea stârni unele discuții în negocierile cu FMI, dar acum e important să se meargă pe interesele cetățenilor.

”Trebuie să mergem conform intereselor noastre, a cetățenilor. Banii trebuie să rămână pentru alte necesități, de exemplu pentru agricultori”, a spus Dodon.

Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Prin abrogarea acestei legi se propune eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

Igor Dodon spune că lecția învățată la prezidențiale este că Moldova trebuie să treacă la votul electronic

Alegerile prezidențiale din acest an au demonstrat un rol important al Diasporei moldovenești. În urma acestui scrutin, Republica Moldova trebuie să treacă, cât mai repede, la votul electronic. Declarația a fost făcută de către președintele țării, Igor Dodon, la Prime TV.

„O surpriză a alegerilor a fost votul masiv al Diasporei. Cred că pe viitor vor avea un rol din ce în ce mai important. S-a votat masiv în Occident, dar mai puțin în Federația Rusă. Cred că pe viitor lucrurile se vor echilibra. Va fi mobilizare masivă și în Rusia. Trebuie mai repede să trecem la votul electronic. Cetățeanul Republicii Moldova, indiferent unde se află, să nu stea în rând cu copii. A intrat, s-a autentificat și a votat. Este o concluzie pentru toată clasa politică”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a mai declarat că partidele de dreapta sunt împotriva votului electronic. Dacă Republica Moldova va trece la votul electronic, atunci partidele de stânga vor acumula 65% din voturile diasporei plus regiunea transnistreană, a explicat președintele.

Igor Dodon spune că până la încheierea mandatului, agenda sa este destul de încărcată atât pe plan intern, cât și extern

Până la încheierea mandatului, agenda președintelui Igor Dodon este destul de încărcată atât pe plan intern, cât și extern. Șeful statului a declarat, în această seară la o ediție specială la Prime TV, că unul dintre cele mai importante evenimente este întrevederea pe care o are planificată cu toți ambasadorii străini acreditați în Republica Moldova.

”Cred că am avut o discuție și o colaborare foarte bună în acești patru ani. În premieră, președintele țării se întâlnea o dată în lună și o dată la două luni cu toți ambasadorii, fără presă, cu sincere întrebări și răspunsuri la orice temă: politic, economic, politică externă, Transnistria”, a spus Dodon.

De asemenea, președintele Dodon urmează să promulge un șir de legi importante ce vor fi votate în aceste zile de Parlament, printre acestea cele patru legi bugetare.

Igor Dodon mai urmează să participe vineri, 18 decembrie, la reuniunea șefilor de stat CSI, care va avea loc în format online.

Americanii trebuie să fie interesați ca terenul pentru Ambasada SUA la Chișinău să fie dat legal, spune Igor Dodon

Partenerii americani trebuie să fie interesați ca terenul oferit pentru Ambasada SUA la Chișinău să fie transmis legal. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon la Prime TV.

“Eu cred că partenerii americani trebuie să fie interesați ca această transmitere a unui teren pentru ambasadă să fie legală. Legea din 2018, prin care a fost cedat terenul, a fost cu încălcarea Constituției. Eu nu am promulgat-o, am spus că trebuie să fie în proprietatea statului. Atunci eu am fost suspendat din funcția de Președinte și legea a fost semnată de Președintele Parlamentului. Comisia de la Veneția a spus că suspendarea Președintelui țării este anticonstituțională”, a explicat Igor Dodon.

Amintim că la inițiativa deputaților PSRM, Stadionul Republican a fost întors în proprietatea statului. Deputații Blocului ACUM au contestat, însă, decizia parlamentului la Curtea Constituțională.

Nu le pasă de pandemie! La investirea Maiei Sandu vor participa peste 240 de persoane

La ceremonia de învestire a noului președinte Maia Sandu vor participa mai mult de 240 de persoane. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, în această seară la o ediție specială la Prime TV.

Organizatorii evenimentului au înaintat o cerere către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) prin care au solicitat să se facă o excepție de la restricțiile impuse în perioada pandemică.

Igor Dodon a declarat că toate pregătirile pentru inaugurarea noului președinte au fost lansate încă acum câteva luni, iar la sfârșitul săptămânii trecute Maia Sandu a participat la primele repetiții.

”Sâmbăta trecută sau duminică, au făcut repetiții cu participarea fizică a doamnei Maia Sandu, în clădirea prezidențială și la Palatul Republicii. Cum am făcut și eu patru ani în urmă, pentru că e ceva nou, nu cunoști toate detaliile. Toate pregătirile au fost lansate. Înțeleg că este vorba de participarea a peste 240 de persoane. S-a depus o cerere la Guvern să se facă excepție, pentru că CNESP trebuia să dea acceptul în scris”, a spus Dodon.

Învestirea în funcție a noului președinte ales este planificată pentru data de 24 decembrie, ora 11:00. La eveniment a fost invitat și președintele Igor Dodon.

Nu ne ținem cu dinții de guvernare, Maia Sandu să își asume responsabilitatea, spune Igor Dodon

Guvernul Chicu nu va pleca sub presiunea Maiei Sandu sau a celor din opoziție, a declarat președintele Igor Dodon la o ediție specială la Prime TV. Șeful statului susține că premierul Ion Chicu nu a avut intenția de a demisiona, iar dacă Sandu și echipa sa vrea demisia Guvernului nu are decât să înainteze o moțiune de cenzură și să propună candidatura unui nou premier.

”Văd că foarte mult cere demisia noul președinte, unii de pe dreapta. Oamenii trebuie să cunoască că, după data de 24 decembrie, responsabilitatea de ce se întâmplă în țară este pe noul președinte. Acest guvern nu va pleca sub presiunea Maiei Sandu sau a celor din opoziție, ori a celor din piață. Acest guvern va pleca doar atunci când noi vom decide împreună că declanșăm procedura de alegeri parlamentare anticipate. Doar în acest caz”, a spus Dodon.

Potrivit președintelui, comparativ cu multe alte guverne pe spatele acestui executiv au căzut multe provocări: pandemie, secetă, alegeri prezidențiale, și în condiții foarte dificile, situația a fost menținută.

”Demisia Guvernului la inițiativa premierului, dacă va fi, va fi o decizie asumată de echipă, împreună vom decide, nu sub presiune, dar atunci când noi vom considera că este momentul oportun pentru a declanșa alegerile parlamentare anticipate. Am discutat acest subiect între noi, nu o dată. Noi avem o agendă foarte clară, indiferent de ce face Maia Sandu, sau deputații din PAS și DA”, a menționat Dodon.

Potrivit șefului statului, dacă cei din PAS și PPDA vor să grăbească atunci nu au decât să inițieze moțiunea de cenzură pentru care trebuie 26 de semnături și susținerea din partea a cel puțin 51 de deputați.

”Noi suntem gata, nu ne ținem cu dinții de guvernare. Maia Sandu să își asume responsabilitatea, să demonstreze cetățenilor că poate face față lucrurilor. Noi suntem gata să o ajutăm și chiar dacă va fi demisia acestui guvern, lasă să propună o candidatură, cine știe, poate o votăm și noi, dar poate o votează 101 deputați pentru ca președintele ales să-și îndeplinească obligațiunile. Sau poate o votează Candu, Șor, Filip, Năstase și Maia Sandu”, a mai declarat Igor Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă