PSRM

24 martie 2017

Igor Dodon pledează pentru păstrarea identității Moldovei

”În aceste vremuri, când identitatea și istoria moldovenească sunt în mod sistemic subminate, e nevoie de o mobilizare nu doar socială, ci și intelectuală, pentru a apăra valorile unui popor care vrea să-și trăiască propriul destin, în mod independent și cu demnitate,” – a declarat Președintele Republicii Moldova Igor Dodon în timpul deschiderii conferinței științifice dedicată statalității moldovenești, care se desfășoară în perioada 24-25 martie, la Chișinău.

Igor Dodon a reamintit că, din primele zile ale mandatului său, prin deciziile sale a demonstrat că va fi consecvent în mesajele și acțiunile sale și va contribui la protejarea și consolidarea statalității noastre.

Am insistat să fie operate modificări în cele mai mici detalii, de la menționarea limbii moldovenești pe site-ul președinției, în locul limbii române, până la afișarea drapelului istoric al Moldovei medievale lângă drapelul de stat.

De asemenea, am popus ca ziua de 2 februarie să fie comemorată oficial, ca zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care amintește despre eliberarea Moldovei de sub dominația străină, în 1365. E o zi care simbolizează afirmarea demnității național-statale a poporului Moldovei.

În această zi, voi decerna anual Ordinul „Bogdan Întemeietorul” unor persoane marcante, așa cum am procedat în acest an”, – a menționat șeful statului.

O altă inițiativă recentă a Președintelui, a fost  introducerea ”Istoriei Moldovei” în curricula școlară.

”Vă amintesc, că de mai bine de douăzeci de ani, de la obţinerea independenţei, noi, în loc să învăţăm în mod firesc Istoria Moldovei, am învăţat o Istorie a românilor, raportîndu-ne la miturile, viziunile şi doctrina ţării vecine.

E dificil să găsim în lume vreun alt exemplu cînd o ţară învaţă după manualele de istorie a altei ţări. E ceva de neconceput. Noi însă, cu preluarea istoriei altei ţări şi a altui popor am reuşit să fim “originali” într-un mod cît se poate de neinspirat. Mai mult, am reuşit să facem o eroare strategică greu de reparat. Am semănat confuzie și disensiuni în propria țară.

… Nu e cazul acum să menţionez căror forţe le convine această situaţie, contează că situaţia în cauză nu convine deloc dezvoltării liniare şi sigure a statului Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon.

El a rămas uimit de faptul că ” deşi marea majoritate a populaţiei ţării noastre se identifică drept moldoveni şi vorbitori de limba moldovenească, nouă ni se impune o altă istorie şi o altă identitate. Şi este uimitor că aşa-numitele elite politice acceptă orbeşte acest lucru”.

Toate sondajele de opinie, inclusiv recensămîntul din 2004, confirmă că cetăţenii se percep pe sine ca moldoveni. Această percepţie generală şi autoidentificare a populaţiei băştinaşe este mai mult decît o constatare sociologică.

Această comunitate, cu al său nume şi cu a sa memorie istorică, formează fundamentul însuşi al poporului. În lipsa acestui fundament, reprezentat prin nume, va dispărea şi poporul.

Iată de ce este atît de important să ne îngrijim de identitatea noastră moldovenescă, deoarece ea stă la temelia statalității”, – a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului a declarat că intenționează să încurajeze lansarea unor astfel de programe sau să le susțină pe cele existente, dacă ele își vor arăta eficiența.

”Vreau să vă anunț că și în acest an, sub egida președintelui, dar și în cadrul campaniei ”Iubesc Moldova”, vor fi organizate evenimente și vor fi create produse prin care să promovăm statalitatea.

De asemenea, vă anunț, în premieră, că în curând o echipă de profesioniști va purcede la crearea unui film documentar despre istoria poporului moldovenesc, de la începuturi, până în zilele noastre. Va fi o producție cinematografică excepțională, pe care o vom prezenta în toamnă, în ajunul jubileului de 100 de ani de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești, la 2 decembrie 2017”, – a declarat președintele.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă