PSRM

07 iulie 2016

Dodon: Prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova a săvîrşit un act de sinucidere

Igor Dodon, liderul PSRM a făcut această declarație în cadrul mesei rotunde a Clubului „Izborsk”, care s-a desfășurat la Moscova, avînd drept subiect consecinţele negative ale integrării europene pentru ţările din fostul bloc sovietic.

În cadrul discursului său, politicianul a menționat că vara aceasta a intrat în vigoare Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, semnat de Chişinău acum doi ani în urmă. Potrivit lui, încheind acest Acord, Moldova şi-a încătușat de bună voie economia, devenind un pacient de rînd în anticamera funcţionarilor de la Bruxelles.

„Este o sinucidere economică benevolă, or, altfel nu poţi numi acea cale, pe care o urmează Republica Moldova timp de mai bine de şase ani. Autorităţile chişinăuiene mînă insistent, cinic şi pe alocuri chiar cu fanatism ţara într-acolo, unde nu ne aşteaptă nici dezvoltare economică, nici stabilitate demografică, nici coeziune socială. Integrarea europeană nu promite nimic bun pentru ţara mea, totuşi pe seama ei politicienii pro-occidentali de la Chişinău şi-au acumulat un capital politic şi financiar frumuşel. Ani în şir, ei au tras foloase din atitudinea favorabilă a demnitarilor europeni şi americani, conturile lor de milioane se află în Occident, copiii lor își fac studiile în Occident, prezentul şi viitorul lor sînt legate de Occident. Astfel, de pe urma integrării europene au cîştigat şi continuă să cîştige doar o parte din elita de la Chişinău. Reprezentanţilor acesteia puţin de le pasă de povara economică ce apasă pe umerii celorlalţi locuitori ai ţării. Cetăţenii sînt hrăniţi cu promisiuni şi iluzia despre, chipurile, un viitor mai bun în cadrul Uniunii Europene”, a spus Dodon.

13631446_1463246840367983_8690898022554628107_nDeputatul socialist a menţionat că la semnarea Acordului cu UE a fost ignorată opinia majorităţii locuitorilor Moldovei, care se pronunţau împotriva semnării şi pledau pentru integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică. Conducerea ţării n-a considerat necesar să asculte părerea agricultorilor, angajaţilor din sfera de producţie şi comerţ extern, a economiştilor din ţară şi de peste hotare. Au fost ignorate avertismentele din partea Federaţiei Ruse – partenerul strategic de bază al Moldovei. Au fost lăsate fără atenţie avertismentele despre efectele nocive ale Acordului din partea forţelor politice de opoziţie.

Potrivit preşedintelui PSRM, nu este întîmplător faptul că numărul cetăţenilor care se pronunţă pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este în descreştere pe an ce trece. În opinia sa, populaţia ţării vede forte bine care sînt consecinţele integrării europene pentru mai multe ţări din Europa de Est şi apreciază la justa valoare rezultatele celor doi ani de asociere europeană a republicii.

„În locul creşterii preconizate de zeci de ori a exporturilor pe piaţa UE, are loc descreşterea acestora. În anul 2016, situaţia continuă să se agraveze. În primele 4 luni ale anului curent, volumul total al exporturilor s-a reduc cu 7%. S-a înregistrat o diminuare semnificativă a exporturilor în UE (a fost o creştere de 0,3%, acum avem minus 10%). În acelaşi timp, Moldova a ratat piaţa rusească, exporturile pe care, în anul 2015, s-au micşorat cu 40%, fără a obţine ceva comparabil pe piaţa Uniunii Europene. Astfel, exporturile de mere moldoveneşti în Rusia s-au redus de 6 ori, iar în ţările UE au înregistrat o descreştere de mai bine de 4 ori. Aderarea Moldovei la zona de liber schimb comercial a ţărilor UE a provocat nu doar reducerea exporturilor produselor noastre tradiţionale, ci şi o creştere semnificativă a importurilor, ceea ce are un impact negativ asupra economiei moldoveneşti. Astfel, importurile de mere din Uniunea Europeană şi Turcia au crescut cu mai bine de 3 ori, cele de piersice, prune şi cireşe din Turcia – de 11 ori! Moldova importă chiar şi struguri – cultura sa agrară tradiţională! Importurile continuă să crească, nimicind producătorul autohton”, a specificat el.

13606902_1463246937034640_8630826766444923256_nDupă cum a menţionat politicianul, ţinînd cont de structura economiei şi a exporturilor noastre, orientarea  spre pieţele ţărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, în primul rînd spre Federaţia Rusă, corespunde cel mai mult obiectivelor economiei Moldovei.

„Anume Rusia şi ţările din spaţiul euroasiatic rămîn a fi pieţele de desfacere tradiţionale pentru produsele moldoveneşti. Anume pe piaţa CSI sînt realizate de la  80 pînă la 98 la sută din producţia întreprinderilor şi gospodăriilor agricole moldoveneşti. Totodată, potrivit studiului structurii pe mărfuri a exporturilor şi importurilor, iniţiat de Partidul Socialiştilor în anul 2013, ţările Uniunii Europene sînt concurenţi direcţi ai producătorilor moldoveni atît pe piaţa internă, cît şi pe cele externe, iar ţările Uniunii Economice Euroasiatice nu ne sînt concurenţi. Federaţia Rusă a fost şi rămîne a fi principalul nostru partener strategic. Pe lîngă piaţa de desfacere a produselor moldoveneşti, Rusia este unicul furnizor de gaze naturale pentru Moldova. Place acest lucru cuiva sau ba, dar alţi furnizori de agenţi energetici pentru Moldova, într-o perspectivă apropiată, nu vor exista. În Rusia, trăieşte una dintre cele mai numeroase diaspore moldoveneşti  şi muncesc majoritatea migranţilor din Moldova. Rusia este principalul garant al reglementării diferendului transnistrean şi al reunificării ţării noastre. Apreciind lucrurile de pe poziţiile de bun simţ şi interese de durată ale Moldovei, ar fi fost firească aderarea ţării noastre la Uniunea Economică Euroasiatică, păstrînd relaţiile prieteneşti şi parteneriatul comercial cu ţările Uniunii Europene. Acest lucru îl înţeleg mai mulţi economişti, agrarieni, reprezentanţi ai sferei de producţie de la noi. Acest lucru îl înţelege poporul Moldovei pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus el.

Preşedintele PSRM a subliniat că formaţiunea pe care o conduce se pronunţă pentru organizarea unui referendum republican pe problema ce ţine de vectorul geopolitic al RM, la care ar trebui să participe şi locuitorii Transnistriei. Totodată, PSRM cere revizuirea în cel mai scurt timp a prevederilor Acordului de liber schimb comercial cu UE în format trilateral – Moldova, UE şi Federaţia Rusă.

„Prioritatea trebuie să fie pusă pe interesele economice ale Moldovei, care, în opinia noastră coincid cu necesitatea de anulare a celor mai dezavantajoase pentru noi dispoziţii ale Acordului cu UE. Dar varianta cea mai bună ar fi renunţarea totală la acest Acord. Noi trebuie să insistăm pe revenirea la comerţul asimetric cu ţările Uniunii Europene aşa cum a fost pînă în anul 2009. Partidul Socialiştilor nu este o forţă antioccidentală şi nici antieuropeană, cum se încearcă a ne prezenta. Noi sîntem un partid pro-moldovenesc, pentru care pe primul loc se află interesele Moldovei, afirmarea sa în calitate de stat neutru, independent, dezvoltarea sa economică, şi în nici un caz transformarea ţării în apendicul cuiva. Interesul Moldovei nu constă în aderarea la UE, ci stabilirea unor relaţii de prietenie și colaborare cu ţările Uniunii Europene, în acelaşi timp, dezvoltînd un parteneriat strîns cu Federaţia Rusă”, a spus în finalul discursului său liderul socialiştilor.



PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă