PSRM

18 mai 2021

Deputații au vorbit despre inițiativele economice ale PSRM și au expus încercările oponenților de a organiza o „revoltă a pâinii”

Deputații PSRM Petru Burduja, Oleg Lipski și Radu Mudreac au vorbit în cadrul unui briefing din 18 mai despre activitățile blocului economic al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova din cea de-a X-a legislatură.

Pentru perioada 2019-2021 PSRM a inițiat și a propus spre examinare către organul legislativ 111 proiecte de lege de natură economică, financiară și bancară, 90 fiind susținute de Parlament.

În primul rând, este vorba despre legile  privind politica bugetară și fiscală, care au fost însoțite de programe de susținere a populației, a mediului de afaceri, inclusiv pe timpul pandemiei Covid-19. De asemenea, socialiștii au venit cu diverse proiecte de lege privind taxele locale, domeniul Horeca, inițiativa de a crea 16 platforme industriale în centrele raionale ale Republicii Moldova.

 „În opinia noastră, fracțiunea PSRM a lucrat foarte activ pentru a examina și adopta diverse propuneri pentru aceste legi”, a menționat Petru Burduja, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

La inițiativa PSRM, s-a decis prelungirea termenuluii de activitate a deținătorului de patent de întreprinzător până la 31 decembrie 2022.

Datorită proiectului de lege al socialiștilor, pentru Chișinău au fost furnizate 30 de troleibuze, ale căror importuri în țară au fost scutite de TVA. „Aceste 30 de troleibuze au jucat un rol important în asigurarea transportului de pasageri în timpul stării de urgență din Chișinău”, a spus Petru Burduja.

Deputații PSRM au contribuit și la deschiderea unui parc industrial în zona economică liberă „Vulcănești” din Găgăuzia.

La inițiativa PSRM, au fost aprobate o serie de legi pentru combaterea COVID-19.

„Legea privind simplificarea procedurii de procurare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Legea privind renunțarea la taxele de cumpărare a vaccinurilor. Legea privind despăgubirea cheltuielilor la energia electrică în perioada de urgență – Maia Sandu nu a promulgat această lege. Decizia ei a fost una anti-populară, anti-cetățeni. Și președintele trebuie să le explice cetățenilor de ce a procedat astfel”, a spus Petru Burduja.

Deputatul a reamintit că fracțiunea PSRM a inițiat anularea „legii miliardului”, care pune pe umerii cetățenilor plata fondurilor furate de la bănci. Prima inițiativă de acest gen, aprobată de Parlament, a fost anulată de Curtea Constituțională. Iar a doua, aprobată în mai, nu a fost promulgată de Maia Sandu.

„Astfel, cetățenii vor continua să plătească miliardul furat, pentru că, potrivit Maiei Sandu, aceasta este decizia corectă. Și acum nu mai avem întrebări de ce, în 2014, a votat în guvernul de atunci să transfere plata miliardului furat din sistemul bancar și dobânzile aferente acestuia pe umerii cetățenilor”, a spus Petru Burduja.

Deputatul a menționat că președintele Maia Sandu a refuzat, de asemenea, să promulge amendamente la Legea cu privire la comerțul intern. Este vorba despre restricția pentru rețelele de vânzare cu amănuntul de a stabili reduceri comerciale pentru produsele producătorilor autohtoni de peste 10%, iar perioada de promovare – de peste 60 de zile. Petru Burduja a reamintit că anterior, la inițiativa PSRM, a fost adoptată o lege care obligă lanțurile de vânzare cu amănuntul să rezerve 50% din spațiul de depozitare pentru produsele autohtone.

„Modificările la legea comerțului intern sunt, de altfel, inițiativa deputatului de la platforma DA Alexandr Slusari. Nu înțelegem de ce tace și nu spune nimic despre asta. Sau a insistat asupra aprobării legii numai din motive de populism și apoi a așteptat ca președintele să o respingă? Nu înțelegem”, a spus Petru Burduja.

Petru Burduja a reamintit, de asemenea, că Maia Sandu a spus „NU” modificărilor la Legea cu privire la Guvern, prin care s-a împuternicit Cabinetul de Miniștri cu unele atribuții suplimentare în contextul dizolvării Parlamentului pentru încheierea tratatelor internaționale. Este vorba despre asistență financiară pentru implementarea programelor de infrastructură, sprijin tehnic și material, inclusiv pentru localitățile rurale, centre raionale și școli, grădinițe, instituții medicale.

Oleg Lipski a vorbit despre două inițiative a PSRM: 1) scutirea întreprinderilor de audituri statutare în 2020; 2) cu privire la alocarea a 130 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru achitarea arieratelor salariale ale angajaților Căii Ferate din Moldova, care nu au mai fost plătiți de anul trecut. El a menționat că, din păcate, aceste legi nu au intrat în vigoare din cauza dizolvării Parlamentului.

Președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Radu Mudreac, s-a expus împotriva a trei producători de produse de pânificație, care au majorat simultan și fără temei prețurile pâinii, numind acest lucru „sabotaj politic împotriva cetățenilor”.

Potrivit acestuia, nu există motive obiective pentru majorarea prețurilor, deoarece există o scădere a costului făinii și grâului pe piețele interne și externe.

Radu Mudreac a subliniat că majorarea are o conotație politică pronunțată și a fost realizată în mod deliberat înainte de alegerile parlamentare anticipate pentru a oferi PAS-ului pro-prezidențial posibilitatea de a specula pe această temă.

Conform analizei prezentate de deputat, în luna martie prețul pentru făina de categoria I a fost de 6-6,50 lei, iar astăzi făina costă 5,6-5,8 lei. În același timp, costul cerealelor pe piața mondială în martie a fost de 245 euro, acum – 216 euro. Radu Mudreac a menționat că consumul lunar necesar de grâu în Moldova este de 25-30 mii tone.

„Astăzi avem 50 de mii de tone de grâu în rezervă. Prima recoltă de grâu va fi la începutul lunii iulie. Evident, după un an secetos, agricultorii vor încerca să-și vândă produsele la un preț de 4 lei și să nu aștepte o lună când va costa 3 lei. Ni se oferă grâu și făină până la următoarea recoltă pentru a asigura cetățenii cu pâine”, a spus deputatul.

Radu Mudreac a menționat că, în pofida scăderii prețurilor la grâu și făină, trei întreprinderi au majorat prețurile la pâine în același timp, practic în aceeași zi.

„Este o conspirație a cartelului? Necesită o explicație din partea autorităților competente. Miroase a politică? Cred că da. Cineva vrea acum, în ajunul campaniei, să dea vina pe socialiști. Am avut o audiere în comisie, la care au participat reprezentanți ai PAS și ai Platformei DA. Nu vom sta cu mâinile în șolduri și vom urmări cum cineva încearcă să declanșeze o revoltă socială. Opriți toate prostiile politice. În Moldova au fost identificați sabotori politici”, a declarat deputatul PSRM.

Vorbind despre activitățile legislative ale fracțiunii PSRM, Radu Mudreac a menționat că 2020 a fost un an tragic pentru agricultura din Moldova din cauza secetei și a pandemiei, consecințele cărora sunt încă resimțite. Prin urmare, la inițiativa socialiștilor, în 2020 au fost luate o serie de măsuri importante pentru a sprijini producătorii agricoli.

În special, au fost alocate peste 300 de milioane de lei pentru a compensa pierderile de secetă ale culturilor de cereale din primul grup. Alte 100 de milioane de lei au fost plătite de stat pentru subvenționarea dobânzii la împrumuturile luate de agricultori de la bănci. De asemenea, statul a rambursat TVA în valoare de 200 de milioane de lei. Agricultorii au primit 200 de milioane de lei pentru transferul dobânzii la achiziționarea de tehnică agricolă.

În 2020, procedura de acordare a subvențiilor agricole a fost simplificată și a fost aprobată o subvenție în avans de până la 5% pentru producătorii agricoli. De asemenea, au fost reduse taxele Fondului pentru viticultură și a fost simplificat accesul la sistemele de irigații.

La inițiativa deputaților PSRM, Parlamentul a votat și o serie de amendamente în domeniile zootehnice și cadastrale.

„Activitățile fracțiunii din sectorul agroalimentar au fost productive, deoarece agricultura este industria de bază din Republica Moldova și  un sector strategic la fel de important legat de asigurarea securității alimentare a cetățenilor țării cu alimente”, a spus Radu Mudreac.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă