PSRM

12 aprilie 2024

Grigore Novac: datele cu caracter personal sunt accesate de cine vrei și cui nu-i este lene

Astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, în timpul audierii raportului de activitate al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2023, deputatul BCS, Grigore Novac a atenționat audiența că datele cu caracter personal ale cetățenilor Republicii Moldova nu sunt protejate, sunt accesate de oricine, fără a se cunoaște scopul acestor acțiuni.

Grigore Novac a remarcat că la această concluzie a ajuns după ce a verificat numărul de accesări ale datelor sale personale.

”Eu am o mapă întreagă cu acte care demonstrează foarte clar cum nu sunt protejate datele cu caracter personal în Republica Moldova. Am răspunsuri oficiale de la cei care mi-au accesat datele. În această listă sunt cine vrei: și organe ale statului, și SRL-uri, și notari, și persoane fizice, și Moldova Agroindbanc, și Institutul pentru Politici și Reforme Europene și mulți alții. Majoritatea din ei spun că au accesat datele mele din greșeală”, a menționat Grigore Novac.

Deputatul a atenționat, că accesul la datele cu caracter personal trebuie strict restricționat prin lege: ”Avem nevoie de un proiect de lege care să limiteze numărul celor care au dreptul să acceseze datele cu caracter personal. Lăsăm acest drept instituțiilor statului, care în virtutea funcției trebuie să dețină acest drept, și gata”, a punctat Grigore Novac.

În altă ordine de idei, parlamentarul socialist a atenționat că obținerea unor rezultate palpabile în domeniul dat mai depinde de remunerarea adecvată a angajaților Centrului, de stoparea exodului cadrelor profesioniste din instituția dată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă