PSRM

29 aprilie 2021

Deputații au găsit „adevărate minuni” în declarațiile lui Renato Usatîi

Deputații PSRM Vladimir Mizdrenco, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Usatîi au anunțat în briefingul de astăzi în Parlament că au depus o adresare la Procuratura Generală și la Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica originea veniturilor primarului municipiului Bălți, Renato Usatîi. Adresarea către autoritățile competente s-a datorat faptului că în declarațiile primarului s-au constatat neconcordanțe semnificative.

Potrivit deputatului Vladimir Mizdrenco, declarațiile primarului, care se prezintă ca un „mare luptător împotriva corupției”, atrag atenția cu „adevărate minuni” – o diferență uriașă între veniturile de mii de lei și cheltuielile de milioane.

„Nu poți interzice nimănui să trăiască bine, dar rămâne întrebarea: de unde vin banii, Renato? „Primarul-turist” trebuie să răspundă la această întrebare inspectorilor de integritate și procurorilor”, a spus Vladimir Mizdrenco.

Potrivit socialistului, în declarația sa de avere din 2016, Renato Usatîi a indicat un venit în valoare de 48 de mii de lei de la Primăria Bălți. În același an, Renato Usatîi a cumpărat o mașină de lux în valoare de 9,3 milioane de ruble rusești, echivalentul a 2,7 milioane de lei.

„În același an, Usatîi a făcut mai multe donații, inclusiv în valoare de 200 mii lei, precum și bunuri imobile, a căror valoare cadastrală depășește 800 mii lei, valoarea lor reală este de 4-5 ori mai mare. Acest lucru ridică suspiciuni privind îmbogățirea nejustificată”, a menționat Vladimir Mizdrenco.

În declarația de proprietate pentru 2019, Usatîi a indicat că în 2017 a primit 13 terenuri, trei case de locuit și trei încăperi, dintre care una cu o suprafață de aproape 125 de metri pătrați.

„Să explice aceste apariții misterioase procurorilor și inspectorilor pe integritate”, a adăugat deputatul.

Potrivit acestuia, și în declarația pentru 2019, Usatîi indică faptul că în 2018 a primit venituri sub formă de donații de la părinții săi în valoare de 3,7 milioane de lei. De asemenea, a indicat o donație de la unul dintre părinții săi în valoare de aproape 6 milioane de lei și în 2020.

„În 2018, primarul municipiului Bălți a anunțat achiziționarea unor mașini de lux, care au costat aproape 9 milioane de lei, deși a declarat venituri pentru acest an din vânzarea unei alte mașini în valoare de aproximativ 5,4 milioane de lei. De aici marea întrebare, unde este diferența de 4 milioane de lei numai pentru automobile? O altă situație încurcată este și cu mașina de lux, pe care o conduce acum și care este înregistrată, la fel, pe numele unuia dintre părinții săi milionari ”, a remarcat socialistul.

„Ne întrebăm de unde ia banii dacă lucrează numai în primărie și primește venituri doar din această activitate?”, a spus deputatul Alexandr Nesterovschi care a remarcat diferența colosală în costul executării lucrărilor publice și private în Bălți.

În special, în perioada mandatului lui Usatîi au început să funcționeze mai multe scheme infracționale în procesul de administrare a bugetului local, care-i aduc venituri directe în buzunarul propriu. De exemplu, au fost majorate artificial de trei ori cheltuielile pentru reparația trotuarelor din oraș. În loc de 300 de lei cât costă un metru pătrat, un metru de trotuar în Bălți a costat 900-1000 de lei. Mai grav este că acești bani au fost împrumutați de la bănci, pe care tot bălțenii trebuie să-i întoarcă.

O altă schemă din care s-au obținut comisioane grase a fost utilizată și la reparația havuzului din oraș. Doar pavarea acestuia a costat 3,2 milioane de lei. Alte 2 milioane de lei au fost cheltuite pentru reparația băii publice din oraș, care nici astăzi nu este funcțională. De asemenea, toate tenderele din oraș sunt câștigate de firme care au legături directe cu Usatîi.

”În școli cad podurile, bălțenii fug de câini, cartiere întregi nu sunt conectate la utilități. Întreprinderea municipală Apă-Canal se află în prag de faliment. Înfloresc schemele corupționale din care administrația are comisioane de 15-30%. Problema poligonului de gunoi nu a fost soluționată. Mai mult, în condițiile pandemiei primarul Renato Usatîi nu întreprinde nicio măsură concretă pentru a susține bălțenii, în schimb a mers în Dubai unde s-a vaccinat. Cea mai mare trădare a lui Usatîi este că a promis să apere bălțenii, Moldova, să lupte pentru limba rusă, dar a ales să se subordoneze Maiei Sandu”, a declarat deputatul.

Parlamentarul susține că toate aceste fărădelegi trebuie să fie investigate de organele de anchetă, iar vinovații să răspundă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă