PSRM

09 septembrie 2021

Consiliul Republican a decis organizarea unui congres extraordinar al PSRM

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat astăzi o nouă ședință a Consiliului Republican, în cadrul căreia au fost discutate mai multe probleme din domeniul social-economic și politic din țară, provocate de acțiunile noului guvern.

În mod special, participanții la întrunire și-au exprimat îngrijorarea profundă față de deciziile luate de conducerea de vârf a țării: președinte, parlament, guvern. Consiliul Republican a stabilit că cele mai mari amenințări la adresa țării și societății sunt următoarele:

 1. Scăderea nivelului apei în râul Nistru;
 2. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la carburanți și la mărfurile de primă necesitate;
 3. Situația deplorabilă a fermierilor și producătorilor din Moldova;
 4. Creșterea bruscă a numărului de îmbolnăviri de COVID-19;
 5. Haosul juridic provocat de noua guvernare în stilul lui Plahotniuc și Filat;
 6. Încetarea investigației privind furtul miliardului din sistemul bancar al țării și concesionarea ilegală a Aeroportului Chișinău;
 7. Corupția și cumătrismul în procesul de numire în funcții publice;
 8. Extinderea nejustificată a aparatului birocratic;
 9. Renunțarea la politica externă echilibrată, cursul spre o confruntare dură cu Federația Rusă;
 10. Tensiunea în domeniul reglementării transnistrene;
 11. Intenția autorităților Moldovei de a accepta refugiați din Afganistan.

În urma discuțiilor, Consiliul Republican al PSRM a adoptat o rezoluție. De asemenea, s-a decis organizarea unui congres extraordinar al Partidului la data de 18 decembrie, curent, unde vor fi discutate aceste și alte probleme.

REZOLUȚIA CONSILIULUI REPUBLICAN AL PSRM

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația economică și cea politică din Republica Moldova, precum și din cauza deciziilor pe care le ia conducerea de vârf a țării – președintele, parlamentul și guvernul.

Considerăm că principalele amenințări la adresa țării și a societății sunt următoarele:

 1. Scăderea nivelului apei în râul Nistru, ceea ce poate provoca un dezastru ecologic pentru întreaga țară;
 2. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la carburanți și la mărfurile de primă necesitate;
 3. Situația deplorabilă a fermierilor și producătorilor de mărfuri din Moldova;
 4. Creșterea bruscă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, inclusiv cu noile tulpini, dar și reacția incompetentă a guvernului țării la această provocare;
 5. Haosul juridic al noii guvernări, implicarea în activitatea autorităților judecătorești și de anchetă, revenirea la practica vicioasă din perioada lui Plahotniuc și a lui Filat;
 6. Încetarea investigației privind furtul miliardului din sistemul bancar al țării și concesionarea ilegală a aeroportului Chișinău;
 7. Corupția și cumătrismul în procesul de numire în funcții publice;
 8. Deciziile iresponsabile și necompetente ale noii guvernări, în special majorarea nejustificată a numărului de ministere și extinderea aparatului birocratic;
 9. Renunțarea la politica externă echilibrată, cursul spre o confruntare dură cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă;
 10. Tensiunea în domeniul reglementării transnistrene provocată de refuzul președintelui Moldovei, Maia Sandu, de a avea întrevederi personale cu administrația Transnistriei;
 11. Intenția autorităților Moldovei de a accepta refugiați din Afganistan în țara noastră.

Tradițional, primele aprecieri ale activității guvernului sunt făcute la 100 de zile ale mandatului său. Cu toate acestea, deja poate fi remarcată  incompetența noii conduceri a țării în frunte cu Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și tentativele de a reinstala în țara noastră un regim dictatorial.

Consiliul Republican al PSRM constată faptul că guvernul nu are o strategie de monitorizare a formării prețurilor pe piață și un plan de gestionare a creșterii prețurilor. Guvernul nu este pregătit să ia măsuri vizavi de participanții la înțelegerile de cartel pe piața carburanților, în special din cauza că unii dintre ei au fost implicați direct în finanțarea campaniei electorale a Maiei Sandu și PAS.

Consiliul Republican al PSRM condamnă măsurile antisociale ale noului guvern, în special intenția de a majora vârsta de pensionare.

Consiliul Republican al PSRM condamnă refuzul guvernului Nataliei Gavrilița de a susține legea cu privire la cele 50% de produse autohtone care trebuie să fie prezente pe rafturile rețelelor comerciale. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova insistă asupra adoptării urgente a Legii cu privire la susținerea producătorilor autohtoni.

Consiliul Republican al PSRM dezaprobă măsurile guvernului privind combaterea pandemiei de COVID-19. Parada militară costisitoare cu prilejul Zilei Independenței nu trebuia să fie organizată în condițiile în care au fost interzise careurile festive pentru elevi la 1 septembrie. Noi condamnăm decizia cu privire la testarea obligatorie pe cont propriu a angajaților din instituțiile de învățământ. Imunizarea trebuie să fie benevolă, iar testarea de COVID-19 ar trebui să se facă din contul statului. Fondurile necesare în acest scop trebuie să fie asigurate din contul reducerii aparatului birocratic și a refuzului de a majora numărul de ministere.

Consiliul Republican al PSRM condamnă cu fermitate metodele antidemocratice, ilegale ale noii guvernări, în special presiunea politică asupra sistemului judecătoresc. Puterea judecătorească și Procuratura Generală trebuie să-și păstreze independența față de funcționarii guvernamentali și să-și realizeze activitatea în mod nestingherit.

Consiliul Republican al PSRM își exprimă îngrijorarea din cauza lipsei unor progrese în investigația furtului miliardului din sistemul bancar al țării. Suntem siguri că trebuie de investigat nu doar activitatea celor implicați în săvârșirea acestei fărădelegi, dar și a membrilor guvernului care au votat pentru acordarea băncilor creditelor riscante și pentru concesionarea Aeroportului Internațional.

Consiliul Republican al PSRM condamnă faptele de corupție și cumătrism, săvârșite prin numirea în funcții guvernamentale a rudelor apropiate și cunoștințelor conducătorilor de vârf ai țării. Insistăm asupra organizării obligatorii a concursurilor transparente pentru numirea în funcții de conducere.

Consiliul Republican al PSRM condamnă participarea președintelui Moldovei, Maia Sandu la un eveniment deschis anti-rusesc numit „Platforma Crimeea”. Ne exprimăm nedumerirea în legătură cu faptul că în cadrul vizitei Maiei Sandu la Kiev nu a fost abordat subiectul dezastrului ecologic de pe râul Nistru, provocat de construcția centralelor electrice de către Ucraina. Inexplicabil este și faptul că printre subiectele discutate nu s-a regăsit răpirea scandaloasă a judecătorului Nikolai Ceaus de către forțele de securitate ucrainești pe teritoriul Moldovei suverane.

Consiliul Republican al PSRM condamnă cu fermitate orice tentativă de a înlocui în Constituția țării denumirea limbii de stat din moldovenească în română. Noi insistăm ca limba de stat a Republicii Moldova să rămână limba moldovenească, iar în școli să fie predată disciplina „Istoria Moldovei”.

Consiliul Republican al PSRM se declară categoric împotriva primirii refugiaților din Afganistan pe teritoriul Moldovei.

Îndemnăm conducerea țării, în persoana președintelui Maia Sandu, majoritatea parlamentară și guvernul țării să înceteze promovarea subiectelor care dezbină societatea și să se ocupe de soluționarea problemelor actuale și urgente din economie, ecologie, alimentație și protecția socială a cetățenilor țării noastre.

Consiliul Republican al PSRM și reprezentanții Partidului Socialiștilor din parlamentul țării vor continua să monitorizeze situația din Republica Moldova și acțiunile autorităților țării. Intenționăm să venim și în continuare cu propuneri competente care vor servi intereselor Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă