PSRM

15 februarie 2024

BCS privind legea scandaloasă de rambursare a TVA: Partidul de la guvernare n-a urmărit scopul de a „restabili dreptatea”, ci de a pedepsi regiunea găgăuză

Deputații BCS, Fiodor Gagauz, Vladimir Odnostalco și Ivanna Koksal au susținut astăzi un briefing cu privire la dezbaterile Curții Constituționale pe marginea legii adoptate la sfârșitul anului trecut, care prevede restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din UTA-Găgăuzia din bugetul autonomiei.

Fiodor Gagauz a reamintit că legea a fost adoptată în baza proiectului deputatului PAS, Radu Marian, cu încălcarea normelor legale. La 18 iulie, proiectul a fost înregistrat, iar la 30 iulie a fost examinat în comisia de profil în 5 minute, la 31 iulie a fost aprobat de majoritatea parlamentară în prima lectură și abia după aceasta au avut loc audieri publice formale.

„Noi am declarat că legea nu este argumentată și nu urmărește scopul anunțat de a „restabili dreptatea”, a menționat deputatul. Cu toate acestea, în ciuda obiecțiilor deputaților și Adunării Populare a autonomiei, legea a fost adoptată în lectură finală la 5 octombrie și a intrat în vigoare la 1 noiembrie.

Fiodor Gagauz a menționat că asemenea modificări în sistemul bugetar și financiar nu pot fi efectuate la mijlocul anului și implementate mai devreme de șase luni de la adoptare. „Dar scopul partidului de guvernământ nu a fost să respecte legea, nu să „restabilească dreptatea”, ci să pedepsească regiunea găgăuză”, a subliniat deputatul.

Ulterior, un grup de deputați BCS și ai Adunării Populare a Găgăuziei s-au adresat Curții Constituționale cu solicitarea de a abroga legea, deoarece au fost încălcate multe prevederi ale legislației în vigoare. În urma discuției de 4 zile, Curtea Constituțională a decis să solicite expertiza juridică și financiară a legii. Ședința CC a fost amânată până pe 22 februarie.

Potrivit deputatului Ivanna Koksal, această situație demonstrează că majoritatea parlamentară PAS joacă rolul exclusiv a unei mașini de vot, dar cetățenii autonomiei suferă. În rezultat, mai multe proiecte sociale, de care depinde activitatea Găgăuziei, urmează a fi stopate. Este vorba despre iluminatul stradal, sprijin pentru pensionari, tineri și elevi.

Vladimir Odnostalco a declarat că toți cetățenii țării trebuie tratați la fel, indiferent în ce regiune trăiesc. Iar majoritatea parlamentară nu poate, dintr-un capriciu, să-i priveze pe locuitorii Găgăuziei de acces la asistența socială. Legea adoptată este de natură politică. Această lege neconstituțională a PAS trebuie abrogată, a subliniat deputatul BCS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă