PSRM

20 octombrie 2023

Alla Darovannaia: O societate fără educație, este o societate pierdută

Astăzi, în cadrul examinării moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului Recean, deputatul socialist Alla Darovannaia a criticat starea în care a ajuns domeniul educației în țara noastră sub conducerea actualei guvernări.

”In RM numărul elevilor în ultimii zece ani a scăzut cu 11% la nivel național. Anual se închid 15-20 școli mici, doar în ultimii 2 ani numărul profesorilor s-a diminuat cu 625 persoane”, a menționat Alla Darovannaia.

Calificative negative deputatul a acordat și reformei universitare care a adus haos în activitatea instituțiilor de învățământ superior.

”În urma reformei universităților, din cele 5 universități de facto doar două au fost absorbite, iar din 20 de instituții de cercetare, 7 nici până azi nu au un statut bine determinat. În rezultat nu putem vorbi despre o consolidare a rețelei de instituții de învățământ, nici despre un impact pozitiv asupra procesului de predare-învățare”, a remarcat deputatul, adăugând că nici salariile nu au fost majorate după cum s-a promis, astfel încât salariul mediu al unui profesor a ajuns să fie mai mic ca salariul mediu pe economie, profesorilor fiind acordate pomeni electorale.

Deputatul PSRM este de părerea că rezultatele obținute în domeniul educației se întâmplă atunci cînd interesele de grup prevalează asupra necesității de efectuare a unor reforme viabile, care să aibă ca scop asigurarea unui proces educațional și de cercetare de calitate.

Alla Darovannaia a citat cuvintele unui profesor indignat de situația creată ” Domnule ministru, ne-ați întrebat pe noi profesorii ce ne dorim? Noi nu ne dorim un cadou, de 5 mii de lei, înainte de alegeri, noi ne dorim o MAJORARE DE SALARIU. Ne-ați vorbit despre democrație și vremuri bune, despre salarii mari, v-am crezut, dar ne-ați adus sărăcie si politizarea învățământului”.

Deputatul PSRM a subliniat că prin asemenea metode de a guverna tinerii pleacă masiv din țară. ”Dacă acum 10 ani, doar 24% din tinerii de vârsta universitară erau peste hotarele țării, în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%”.

Pe final, Alla Darovannaia a remarcat că acțiunile statului în domeniul dezvoltării educației și stopării fenomenului de depopulare sunt incoerente, astfel încât peste puțin timp în țară vor rămâne doar ”deputații, miniștrii PAS în frunte cu președinta lor și câteva mii de ONG-ști”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă