PSRM

27 iunie 2019

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Valentina Matvienko

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a avut, astăzi, 27 iunie, o întrevedere cu președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, Valentina Matvienko.

Valentina Matvienko a adresat un mesaj de felicitare pentru Zinaida Greceanîi cu ocazia alegerii ei la funcția de spicher în cele mai dificile condiții politice.

“Obiectiv, a-ți trecut printr-o școală politică de stat unică. Astfel de oameni sunt mereu în căutare în momentele cele dificile. În Rusia, sunteți bine cunoscută și apreciată. Sper că tot ce a fost mai dificil s-a sfîrșit și că totul va fi calm, pașnic și stabil pentru a putea dezvolta în continuare relațiile”, a spus președintele Consiliului Federației.

Ea a remarcat că transferul pașnic al puterii în Republica Moldova este “un mare merit al liderilor actuali și al poporului, cel care a susținut o astfel de alegere”.

“Președintele Republicii Moldova și deputații din parlament au reușit să depășească o criză politică severă. Din fericire, au prevalat forțele înțelepte care au înțeles că doar prin mijloace pașnice ar putea fi salvată țara”, a spus Valentina Matvienko.

Referindu-se la relațiile bilaterale, președintele Consiliului Federației a menționat că alegerea vectorului de dezvoltare a țării este dreptul oricărui stat suveran: “Nu trebuie să te împotrivești – poți dezvolta relații și cu UE, și cu Rusia și cu Asia dacă aceasta este în beneficiul statului și poporului”.

Valentina Matvienko a subliniat că “astăzi s-a ivit o șansă de a restabili relațiile dintre Moldova și Rusia, de a le readuce la un nivel adecvat, de a revendica potențialul în interesul locuitorilor țărilor noastre. Suntem interesați de o astfel de cooperare”.

Ea a reiterat că datorită eforturilor și poziției deschise a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, din 2017, a fost desfășurat un dialog bilateral la cel mai înalt nivel și s-au făcut multe demersuri pentru restabilirea relațiilor economice. Dar în același timp, relațiile la nivel de Guvern și parlament au fost întrerupte, dar care, astăzi pot fi restabilite.

De asemenea, Valentina Matvienko a amintit că, în pofida interdicțiilor de a merge în Rusia, din partea fostei guvernări a Republicii Moldova, delegația fracțiunii parlamentare a PSRM condusă de Zinaida Greceanîi, a venit la toate ședințele Adunării Interparlamentare a CSI. Potrivit președintelui consiliului „ascesta este un act de curaj civic”.

La rîndul său, Zinaida Greceanîi a mulțumit Consiliului Federației pentru susținere. Ea a menționat că Moldova trebui să extindă relațiile cu Rusia, pentru că oamenii au nevoie de acest lucru.

„Guvernarea trebuie să urmeze calea pe care au creat-o oamenii și afacerile, și dacă există o cale, înseamnă că oamenii au nevoie de ea”, a spus Zinaida Greceanîi.


 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă