PSRM

27 iunie 2019

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Valentina Matvienko

Astăzi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi , în fruntea delegației moldovenești, a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Valentina Matvienko.

În cadrul întrevederii, părțile au confirmat interesul pentru restabilirea în totalitate a relațiilor dintre Moldova și Rusia și intensificarea dialogului interparlamentar în interesul ambelor țări.

Zinaida Greceanîi a mulțumit Consiliului Federației pentru susținere. Ea a menționat despre situația din Republica Moldova, despre faptul că diferite partide politice au reușit să uite de contradicțiile sale și să-și unească forțele pentru un scop comun – eliberarea țării de uzurpatori, redresarea economică, soluționarea problemelor sociale, restabilirea relațiilor reciproc avantajoase atît în Vest, cît și în Est.

Valentina Matvienko a venit cu un mesaj de felicitare pentru Zinaida Greceanîi cu ocazia alegerii ei la funcția de președinte al parlamentului în cele mai dificile condiții politice.

“Obiectiv, a-ți trecut printr-o școală politică de stat unică. Astfel de oameni sunt mereu în căutare în momentele cele mai dificile. În Rusia, sunteți bine cunoscută și apreciată. Sper că tot ce a fost mai dificil s-a sfîrșit și că totul va fi calm, pașnic și stabil pentru a putea dezvolta în continuare relațiile”, a spus președintele Consiliului Federației.

Ea a remarcat că transferul pașnic al puterii în Republica Moldova este “un mare merit al liderilor actuali și al poporului, cel care a susținut o astfel de alegere”.

“Președintele Republicii Moldova și deputații din parlament au reușit să depășească o criză politică severă. Din fericire, au prevalat forțele înțelepte care au înțeles că doar prin mijloace pașnice ar putea fi salvată țara”, a spus Valentina Matvienko.

Referindu-se la relațiile bilaterale, președintele Consiliului Federației a menționat că alegerea vectorului de dezvoltare al țării este dreptul oricărui stat suveran: “Nu trebuie să te împotrivești – poți dezvolta relații și cu UE, și cu Rusia și cu Asia dacă aceasta este în beneficiul statului și poporului”.

Valentina Matvienko a subliniat că “astăzi s-a ivit o șansă de a restabili relațiile dintre Moldova și Rusia, de a le readuce la un nivel adecvat, de a revendica potențialul în interesul locuitorilor țărilor noastre. Suntem interesați de o astfel de cooperare”.

Ea a reiterat că datorită eforturilor și poziției deschise a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, din 2017, a fost desfășurat un dialog bilateral la cel mai înalt nivel și s-au făcut multe demersuri pentru restabilirea relațiilor economice. Dar în același timp, relațiile la nivel de Guvern și parlament au fost întrerupte, dar care, astăzi pot fi restabilite.

În pofida interdicțiilor de a merge în Rusia, din partea fostei guvernări a Republicii Moldova, delegația fracțiunii parlamentare a PSRM condusă de Zinaida Greceanîi, a venit la ședințele Adunării Interparlamentare a CSI. Potrivit președintelui Consiliului Federației „acesta este un act de curaj civic”. Părțile au convenit să continue cooperarea interparlamentară – deja pe o bază deplină.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă