PSRM

13 octombrie 2021

Zinaida Greceanîi: Negocierile cu FR în privința gazelor ar trebui să de desfășoare și la nivel politic

Autoritățile Moldovei ar trebui să inițieze la nivel politic negocieri cu Rusia privind livrările de gaze, pentru a obține un rezultat în acest proces. Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, și-a expus această opinie într-o discuție cu reporterul TASS, în cadrul celui de-al treilea Forum Eurasiatic al Femeilor.

„Aceste negocieri ar trebui să se desfășoare, probabil, și la nivel politic, pentru că la nivel tehnic, știu că a fost vicepremierul (Andrei Spânu – notă TASS) și, din câte cunosc, încă nu au ajuns la nicio înțelegere la prima etapă”. Greceanîi a subliniat faptul că Rusia este unicul furnizor de gaze pentru Moldova. „Orice am face, „Gazprom” este pentru noi unicul furnizor și chiar dacă vom primi gaze de la alt [furnizor] prin România sau din alte surse, oricum, acestea vor fi gaze rusești”, a menționat parlamentarul.

Anterior, președintele Moldovei, Maia Sandu a declarat că nici ea, nici guvernul Nataliei Gavrilița nu vor negocia în privința prețurilor la gaze cu „Gazprom”, deoarece de acest lucru ar trebui să se ocupe administrația întreprinderii moldo-ruse „Moldovagaz”.

Săptămâna trecută, „Moldovagaz” și „Gazprom” au luat decizia de a prelungi contractul de livrare a gazelor, care a expirat în luna septembrie, până la sfârșitul lunii octombrie, pe perioada negocierilor. În baza acestuia, în perioada caldă a anului, prețul gazelor pentru Moldova era calculat ținându-se cont de conjunctura hub-ului german de gaze naturale NCG, unde prețurile se reduc în această perioadă. În perioada rece a anului, căreia îi revin 80% din gazele consumate de Moldova, prețul acestora a depins de situația de pe piața motorinei și a păcurii.

Însă după ce prețul la gaze s-a majorat, Andrei Spânu, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale al Moldovei, a mers totuși spre Sankt-Petersburg, pentru negocieri. În urma întrevederii cu Elena Burmistrova, vicepreședintele consiliului de administrație al „Gazprom”, directorul general al „Gazprom export”, acesta a declarat că Moldova dorește să mențină schema precedentă de formare a prețului la gaze, dar a recunoscut că guvernul pregătește un program de susținere a populației în legătură cu viitoarea creștere a tarifelor.

Igor Dodon, ex-președintele Moldovei, liderul Partidului Socialiștilor, consideră că guvernul a inițiat prea târziu negocierile cu „Gazprom” și a ratat șansa de a conveni asupra unui preț convenabil pentru țara noastră.

TASS

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă