PSRM

30 octombrie 2017

Zinaida Greceanîi: PSRM are șanse reale de a forma guvernul și conducerea parlamentului în urma alegerilor parlamentare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a vorbit despre provocările care au stat în faţa şi în ce măsură a reuşit să le facă faţă, cum apreciază modul în care a demarat noul sezon politic, la ce etapă este campania de colectare a semnăturilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare, ce şanse sunt ca referendumul de demitere a Primarului capitalei să reuşească, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Greceanîi, deja de mai bine de zece luni conduceţi cel mai influent partid din Moldova. Cum a fost pentru Dvs. şi pentru partid această perioadă?

Z.G.: Complicată și responsabilă – atât pentru mine, cât și pentru partid. Cu toate acestea, așa a fost și până în anul trecut. La urma urmei, nu am venit în partid ieri, sunt alături de această echipă din 2011. Pentru noi, acesta este un moment de luptă politică constantă, protejarea intereselor Republicii Moldova și a cetățenilor simpli.

Este clar că, de la sfârșitul anului trecut, când Igor Dodon a fost ales Președinte al Republicii Moldova, opoziția oponenților noștri politici a crescut. Ei nu s-au putut resemna cu faptul că liderul socialiștilor a primit sprijin record în istoria Republicii Moldova.

Igor Dodon rămâne în continuare liderul Partidului Socialiștilor. Președintele își realizează programul electoral – programul reprezentantului PSRM. Desigur, susținem toate inițiativele Președintelui, deoarece această activitate este direct legată de obiectivele și sarcinile ce reies din program.

În același timp, trebuie să ne angajăm în construirea activă a partidului, deoarece echipa noastră este în creștere, structura partidului se dezvoltă. Acordăm o mare atenție colaborării cu alegătorii noștri, iar această activitate se desfășoară aproape zilnic în întreaga țară.

2

T.: Ce provocări au stat în faţa Dvs. şi în ce măsură aţi reuşit să le faceţi faţă?

Z.G.: În acest timp au existat diverse provocări, în special din partea oponenților noștri politici. Cât de bine ne-am isprăvit – acest lucru este demonstrat de rezultatele sondajelor sociologice și de rating-ul ridicat al partidului.

Astăzi principala problemă, nu numai pentru Partidul Socialiștilor, ci și pentru întreaga țară, este uzurparea puterii de către Partidul Democrat. Prin încălcarea legilor și a Constituției Republicii Moldova, guvernarea ilegală face totul pentru a înjosi poziția Președintelui ales de popor, a-i reduce împuternicirile și, prin urmare, a-l priva de oportunitatea de a lucra în interesul statului moldovenesc.

Totuși, Președintele a fost ales de popor și nimeni nu poate să lipsească poporul de dreptul la vot – nici „Guvernul nocturn”, nici majoritatea parlamentară cumpărată. Astăzi, Președintele este singurul reprezentant legitim al puterii poporului.

Partidul Socialiștilor va obține, prin toate mijloacele legale, demisia acestei autorități nelegitime, inclusiv desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

T.: Care activitate/proiect/acţiune a PSRM din această perioadă consideraţi că a avut cel mai mare impact?

Z.G.: În primul rând, este realizarea inițiativei  referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului. Inițiativa socialiștilor a fost susținută de toate fracțiunile din Consiliul Municipal Chișinău, cu excepția liberalilor. Menționez că pregătirea referendumului este o procedură juridică complicată, care necesită respectarea tuturor formalităților. O mare parte din procedură a fost realizată: au fost colectate 80 mii de semnături ale cetățenilor pentru demisia lui Chirtoacă. Acum suntem la linia de sosire – CEC a stabilit organizarea referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă pe data de 19 noiembrie. Nu este simplu.

3

T.: Cum apreciaţi modul în care a demarat noul sezon politic?

Z.G.: Situația din țară este foarte instabilă. Guvernarea nelegitimă, care nu se bucură de încrederea oamenilor, a refuzat, de fapt, să aibă încredere în poporul său. Guvernarea propune proiecte care, cu siguranță, vor conduce la o confruntare civilă în societate – interzicerea difuzării programelor rusești, introducerea cursului de integrare europeană în Constituție, înlocuirea limbii moldovenești cu limba română în Legea fundamentală.

În loc să se ocupe de restabilirea și dezvoltarea economiei, să aibă grijă de ridicarea nivelului de bunăstare al poporului, soluționarea problemelor cetățenilor simpli, guvernarea aruncă în societate subiecte care vor intensifica fără îndoială confruntarea în societate. Din păcate, astăzi regimul de la guvernare este cel mai destabilizator factor din Republica Moldova.

T.: La ce etapă este campania de colectare a semnăturilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare?

Z.G.: Pe 9 octombrie, Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor a decis să lanseze campania de colectare a semnăturilor pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare în Republica Moldova. În mod oficial, campania va fi lansată sâmbătă, 28 octombrie. Înainte de aceasta, am efectuat o mulțime de lucrări pregătitoare, inclusiv în teritoriu. În prezent, se formează grupuri de activiști voluntari, care vor colecta semnături.

Sâmbătă, când partidul organizează Ziua de informare, începem o campanie explicativă prin republică. În această activitate, va fi implicată întreaga echipă a Partidului Socialiștilor.

4

T.: Ce şanse sunt ca referendumul de demitere a Primarului capitalei să reuşească?

Z.G.: Considerăm că sunt șanse foarte mari, deoarece primarul și-a arătat incompetența completă. Acest lucru a devenit clar chiar și susținătorilor săi. Succesul va depinde de activitatea cetățenilor – ei vor reuși să restabilească ordinea în capitală, doar dacă vor alege un alt primar – multifuncțional și eficient, cu gândul la orașul său.

T.: Ce obiective are PSRM pentru perioada rămasă până la următoarele alegeri parlamentare?

Z.G.: Obiectivele Partidului Socialiștilor sunt prezentate în Rezoluția XIV a Congresului Extraordinar al PSRM, adoptată la 18 decembrie 2016. În special, la Congres a fost menționat că „pentru realizarea completă a documentelor de program ale partidului, a Programului de dezvoltare al țării, a Concepției federalizării Republicii Moldova și a altor documente fundamentale, este necesar să se obțină cât mai curând posibil desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate”.

În același timp, Partidul Socialiștilor a declarat că nu va coopera cu actualul regim oligarhic și că nu va intra într-o coaliție cu partidele actuale de la putere.

Pentru a realiza obiectivele stabilite, va trebui să colectăm semnături pentru republica prezidențială, să realizăm consolidarea adepților noștri, să organizăm un referendum și să ne pregătim pentru alegerile parlamentare.

Vom folosi toate pârghiile politice pentru a promova inițiativele Președintelui, protecția socială a cetățenilor noștri și susținerea afacerilor.

5

T.: Ce şanse sunt ca PSRM să preia întreaga putere în stat la finele lui 2018 – începutul lui 2019?

Z.G.: Partidul Socialiștilor are șanse reale de a forma Guvernul și conducerea Parlamentului în urma alegerilor parlamentare. În toate sondajele sociologice PSRM este partidul cu cel mai înalt rating de încredere. La alegeri, partidul poate acumula mai mult de 51 de mandate și obține o majoritate absolută în Parlament, ceea ce va permite formarea atât a Guvernului, cât și a conducerii Parlamentului.

Partidul Socialiștilor are nevoie de plinătatea puterii pentru a-și realiza programul și a soluționa cele mai serioase sarcini cu care se confruntă societatea și țara.

De asemenea, considerăm că, în condițiile haosului și instabilității, țara are nevoie de un lider puternic, cu împuterniciri largi, care să poată consolida toate forțele sănătoase ale societății, să soluționeze mai eficient problemele ce țin de dezvoltarea economică, sprijinul social al populației, să apere independența și neutralitatea statului, să restabilească relațiile strategice cu Rusia, să obțină reunificarea țării și stabilirea relațiilor reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă