PSRM

19 ianuarie 2017

Zinaida Greceanîi: Nu vom permite să fie distruse relaţiile seculare cu Rusia

La 18 ianuarie, a avut loc întrevederea vice-preşedintelui Comitetului Dumei de Stat a FR pe problemele CSI, integrare euroasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Umahan Umahanov, cu preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi.

Umahan Umahanov a menţionat participarea activă a Comitetului în cadrul misiunii de observare a alegerilor Preşedintelui Moldovei, menţionînd şi mulţumind în mod special pentru susţinere Preşedintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

„Poporul a susţinut şi, pentru prima dată în 20 de ani, a ales în calitate de Preşedinte un candidat demn. Moldova revine în familia CSI în frunte cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, care, după alegeri, într-adevăr promovează o politică pe care au promis-o alegătorilor”, a menționat Umahan Umahanov.

„Pentru noi acest lucru este important, deoarece Moldova este o republică înfrăţită şi ne face plăcere să colaborăm. O spun şi din numele Comitetului, şi în calitate de membru al partidului “Edinaia Rossia”. Vom face schimb de experienţă, vom organiza întrevederi”, a declarat vice-preşedintele Comitetului, apreciind faptul că prima vizită a delegaţiei conduse de Preşedintele Republicii Moldova a avut loc anume în Rusia.

Zinaida Greceanîi i-a mulţumit lui Umahan Umahanov pentru susţinerea personală, acordată în cadrul campaniei electorale. “Aţi fost şi la congresul nostru, ceea ce e foarte important, pentru că delegaţia care reprezenta Duma de Stat a FR, avînd mandat din partea Preşedintelui Volodin, a avut un statut semnificativ: doi spicheri, reprezentanţi ai Comitetului pe problemele CSI. Această colaborare trebuie să continue şi principalul lucru este că ieri am găsit susţinere în cadrul delegaţiei noastre oficiale în timpul întrevederii cu dl Vladimir Putin”.

„La întrevederea cu Preşedintele Colegiului CEEA, Preşedintele nostru, dl Igor Dodon, a propus semnarea unui memorandum-cadru între Moldova şi Comisia  Economică Euroasiatică”, a spus Zinaida Greceanîi, subliniind că acest lucru nu contravine Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană.

Președintele PSRM a mai menționat: „Astăzi, majoritatea cetăţenilor se pronunţă pentru apropiere cu FR. Toată lumea îşi dă seama că o dezvoltare economică de mai departe înseamnă dezvoltarea relaţiilor cu Rusia. Noi, prin semnarea Acordului cu UE, de fapt am pierdut piaţa rusească, fapt care este foarte resimţit de producătorii noştri agricoli. Trebuie să recunoaştem că noi nu am obținut nimic în rezultatul Acordului cu privire la Zona de Liber Schimb Comercial cu UE. După semnarea Acordului, exporturile produselor noastre în UE au scăzut”.

În altă ordine de idei a fost abordată problema migranţilor muncitori. În acest context, Zinaida Greceanîi a menţionat: „Astăzi, potrivit datelor statisticii oficiale, peste 500 000 de migranţi muncitori moldoveni muncesc anume în FR”.

Părţile au discutat reglementarea conflictului transnistrean. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Preşedintele Moldovei a vizitat regiunea transnistreană şi l-a felicitat pe liderul ales al acestei regiuni.

«Moldova şi Transnistria sînt o singură ţară. Este necesar să restabilim aceste legături. Au trecut 25 de ani şi, bineînţeles, acolo au crescut generaţii întregi, care în genere nu ştiu ce înseamnă o ţară unită. Aceste probleme trebuie rezolvate foarte insistent. Suntem dispuşi să o facem. Partidul Socialiştilor va continua să-l sprijine pe Preşedinte în toate iniţiativele sale, inclusiv în cea care ţine de relansarea relaţiilor cu FR”, a declarat preşedintele formaţiunii.

În mod aparte Umahan Umahanov a specificat următoarele: „La indicaţia Preşedintelui Dumei de Stat, am fost prezent şi, ulterior, l-am felicitat pe Igor Dodon unul dintre primii. Noi apreciem vizita delegaţiei Republicii Moldova în Moscova. Din numele Comitetului, Vă mulţumesc şi îi doresc succese poporului Moldovei şi întregii Moldove, ca programul pe care Vi-l propuneţi să fie realizat în volum deplin”. În încheiere, Umahan Umahanov şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu nivelul înalt de încredere între părţi.

„Nimeni nu va reuşi să distrugă relaţiile seculare cu Rusia. Noi nu vom permite acest lucru”, a spus în final Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă