PSRM

12 decembrie 2022

Zinaida Greceanîi: Neutralitatea este un principiu valoros pentru Națiunile Unite și pentru întreaga lume

Zinaida Greceanîi, Președinta Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a rostit un scurt discurs în cadrul mesei rotunde dedicate Zilei internaționale a Neutralității.

În luarea sa de cuvânt, Zinaida Greceanîi a îndemnat participanții la eveniment să examineze acest subiect multidimensional pentru a înțelege ce este mai convenabil pentru cetatenii Republicii Molodva: Neutralitatea, consființită în Constituție sau aderarea la un bloc militar, cum ne sugerează unii politicieni și așa numiți experți.

Potrivit președintei fracțiunii parlamentare BCS, Ziua Internațională a Neutralității a fost instituită cu scopul funcționării eficiente a statelor independente, care, au decis să renunțe la confruntări militare.

”Este un principiu valoros pentru Națiunile Unite și pentru întreaga lume, deoarece nesusținerea părților beligerante, indirect contribuie la o aplanare mai rapidă a oricărui conflict, statele neutre având ca scop abținerea și imparțialitatea”.

”Trebuie să înțelegem că, Neutralitatea este fondată pe suveranitatea statelor. Orice stat suveran are dreptul de a rămîne neutru într-un război între alte state, cel puțin dacă el nu este legat printr-un angajament convențional contrar. Anume din acest considerent perspectiva fortificării institutului neutralității permanente a Republicii Moldova, atât în interiorul țării cât și la nivel internațional, are capacitatea de a atenua scindarea geopolitică în societate și în retorica politică, contribuind la distanțarea elitelor politice de la disputele geopolitice și la concentrarea forțelor asupra planificării strategice în politica internă și externă”, a menționat Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă