PSRM

19 august 2016

Zinaida Greceanîi în Găgăuzia: Autonomia este pentru Moldova un exemplu de coeziune

Astăzi, în Găgăuzia, este marcată cea de-a 26  aniversare de la proclamarea Autonomiei. La manifestările oficiale organizate cu acest prilej la Comrat în calitate de oaspete de onoare a participat liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi.

În alocuţiunea sa deputatul şi-a exprimat admiraţia pe care o simte pentru Autonomie:

greceanii2– Găgăuzia a parcurs o cale istorică, poporul găgăuz, care locuieşte la sudul Moldovei, timp de mai multe secole nu şi-a avut propria autonomie politică şi naţională. Dar, în prezent, găgăuzii beneficiază de drept deplin şi legitim asupra meleagului natal, aceasta fiind o realizare frumoasă pentru orice popor. Autonomia găgăuză a devenit, în cadrul Republicii Moldova,  o regiune de o valoare reală, aflată într-o dezvoltare activă. La mai multe compartimente, această regiune este un exemplu pentru toată ţara şi, în primul rînd, un exemplu de memorie, unitate, mîndrie a poporului, a spus ea.

Grecianii1Greceanîi a menţionat că Partidul Socialiştilor, pe care are onoarea să-l reprezinte, este conştient de toată responsabilitatea pe care o poartă faţă de Găgăuzia:

– Deputaţii PSRM în Parlament luptă consecvent pentru interesele tuturor alegătorilor, inclusiv pentru cei găgăuzi. Noi milităm pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti, pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii externi, în primul rînd cu Federaţia Rusă. Noi am adoptat Declaraţia cu privire la suveranitatea şi neutralitatea permanentă a RM, ceea ce a redus din şansele unioniştilor şi adepţilor NATO de a ne lichida statalitatea. Noi ne-am pronunţat împotriva interzicerii difuzării emisiunilor produse în Rusia pe teritoriul RM, inclusiv în Găgăuzia, a indicat deputatul.

Greceanîi a mai amintit despre o provocare, prin care urmează să treacă în scurt timp Moldova – alegerile directe ale preşedintelui ţării, preconizate pentru data de 30 octombrie curent:

greceanii4– Am dori foarte mult ca în fruntea statului să se afle un lider puternic şi apreciat de întregul popor, un lider care ar consolida întregul nostru popor, indiferent de naţionalitate şi viziuni politice. Doar noi sîntem cei care trebuie să facem ordine în casa noastră. Doar astfel partenerii externi vor discuta cu noi pe picior de egalitate, a spus deputatul.

Totodată, Greceanîi şi-a exprimat încrederea faţă de patriotismul şi înţelepciunea seculară a poporului găgăuz:

– Aţi fost şi rămîneţi a fi unul din pilonii statalităţii şi independenţei noastre. Cred în Republica Moldova, care va depăşi cu demnitate toate încercările, prin care i-a fost sortit să treacă, a conchis deputatul PSRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă