PSRM

20 februarie 2020

Zinaida Greceanîi a participat la inaugurarea Conferinței Internaționale dedicate celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale

Chișinău, 20 februarie 2020 – Președintele Parlamentului RM, președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a participat la inaugurarea Conferinței Internaționale dedicate celei de-a 25-a aniversări a Curții Constituționale.

În discursul său, Zinaida Greceanîi a menționat că Curtea Constituțională este unica autoritate de jurisdicție constituțională, care are rolul de a proteja valorile statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale ale omului.

Speakerul și-a exprimat dorința ca magistrații din componența Curții Constituționale, să respecte și să protejeze valorile statului nostru, să monitorizeze interesele tuturor cetățenilor și să învețe din greșelile predecesorilor săi.

„Indiferent de poziția individuală, Legea fundamentală nu trebuie înlocuită de politică. Aceasta trebuie să protejeze societatea – nu numai prin alineatele incluse în ea, ci și prin interpretarea lor legală și corectă”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Ea a menționat că, din păcate, au fost momente în care Constituția a devenit prizonierul intereselor de grup, iar Curtea Constituțională a fost nevoită să interpreteze și să ia decizii favorabile acestora. „Dar mă bucur că am reușit să ieșim din această „rețea oligarhică ”și să restabilim adevărata independență a Curții”, a spus speakerul.

Zinaida Greceanîi și-a exprimat certitudinea că și în continuare Curtea Constituțională va avea deplina capacitate să-și onoreze misiunea de garant al supremației Constituției și a dorit magistraților succes, sănătate, optimism și bunăstare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă