PSRM

14 ianuarie 2019

Zinaida Greceanîi a discutat cu producătorii și exportatorii din nordul Moldovei despre situația privind exportul în Rusia

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, împreună cu consilierii Președintelui Republicii Moldova, Ion Perju și Maxim Lebedinschi și deputatul Vladimir Golovatiuc, au avut în ziua de 13 ianuarie întrevederi cu producătorii agricoli și exportatori de fructe și legume din nordul republicii: raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni.

În cadrul întrevederii au abordat subiectul privind exportul de legume și fructe moldovenești, precum și a conservelor în Rusia, după ce a intrat în vigoare Hotărîrea Guvernului Federației Ruse, care interzice importul bunurilor ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, precum și a bunurilor altor țări care sunt transportate în Rusia prin Ucraina.

Această hotărîre a determinat anumite dificultăți pentru exporturile moldovenești. Pe de o parte, de la 1 ianuarie 2019, Federația Rusă a anulat taxele la import pentru o serie de bunuri din Republica Moldova, în conformitate cu acordurile la care au ajuns președinții țărilor noastre. Pe de altă parte, potrivit noilor reguli, anumite categorii de bunuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, trebuie importate în Rusia, evitînd Ucraina, ceea ce sporește semnificativ costurile de transport ale exportatorilor moldoveni.

În cadrul întrevederii cu producătorii agricoli și exportatorii de fructe, legume și produse conservate, agenții economici au fost asigurați de către Zinaida Greceanîi  că, Președintele Republicii Moldova a preluat sub control personal rezolvarea problemei. În prezent, negocierile sunt în curs de desfășurare cu conducerea Federației Ruse, iar referitor la acest subiect, va fi identificată o soluție în zilele apropiate.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă