PSRM

13 septembrie 2023

Guvernul PAS distruge sistemul educațional din Moldova

Astăzi, deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, consilierul municipal Victor Poleacov și activistul „Gărzii Tinere” Nichita Romenachii au susținut un briefing în Parlament pe problema degradării educației în Moldova ca urmare a guvernării PAS.

Vladimir Odnostalco a reamintit că distrugerea sistemului educațional a început în 2012 odată cu numirea Maiei Sandu în funcția de ministru al Educației. Atunci toți experții au avertizat că “optimizarea ” școlilor ne amenință cu exodul populației apte de muncă.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că în cei trei ani de „reforme” ale Maiei Sandu, peste 119 școli au fost închise în toată țara, în aproape toate raioanele. Vedem rezultatele deja acum – anul acesta peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara noastră.

Victor Poleacov a prezentat informații despre ceea ce se întâmplă astăzi în sistemul educațional al țării, când Ministerul este condus de un membru al echipei Sandu – Dan Perciun. El a menționat că, dacă se continuă aceeași politică, riscăm să rămânem fără tineri, iar cei care rămân nu vor avea acces la educație.

Consilierul a reamintit că în luna august a acestui an, cu doar o lună înainte de începerea anului școlar, ministerul Educației a închis 10 clase în cinci licee din raionul Ialoveni. Unele clase au fost închise deoarece erau cu doar 4 elevi mai puțin decât numărul standard de elevi stabilit de minister.

Poleacov a mai amintit că Dan Perchun intenționează să demită toți șefii departamentelor de învățământ raional și să numească „propriile persoane” în locul lor-și aceasta în ajunul campaniei electorale.

„Nu este un secret faptul că multe școli deschid secții de votare, profesorii fac parte din comisiile electorale ale acestor secții. Și înțelegem că PAS așteaptă furnizarea rezultatelor necesare lor”, a spus Victor Poleacov.

În plus, potrivit socialistului, acei oameni care se opun închiderii școlilor sunt eliminați din sistem. În doar un an de activitate, Dan Perciun poate depăși rezultatul Maiei Sandu și poate închide alte 300 de școli care nu au suficienți elevi și al căror conținut este „irațional”, din punctul său de vedere.

Nichita Romenschii a menționat că astăzi partidul aflat la putere introduce în mod constant ideologia în sistemul educațional, promovând ideile de partid în școli. „Astăzi, autoritățile PAS au transformat școala într-un instrument pentru formarea cadrelor de partid”, a spus socialistul.

Participanții la conferință au subliniat că politica partidului de guvernământ în domeniul educației sub conducerea lui Dan Perciun, colegul și adeptul Maiei Sandu, duce la distrugerea sistemului educațional și la exodul în continuare al tinerilor din țară.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă