PSRM

15 decembrie 2022

Vladimir Odnostalco despre reformarea spitalelor raionale: Vorbim despre o banală sete de putere

La ședința plenară de astăzi, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a îndemnat deputații să fie prudenți față de inițiativa ce prevede subordonarea instituțiilor medicale raionale ministerului Sănătății: „Sunt convins că se încearcă să vă inducă în eroare prin impunerea acestui proiect.”

Socialistul a amintit că, în 2017, actualul ministru al Sănătății s-a pronunțat împotriva acestei inițiative, dar astăzi susține proiectul. „Nu cred în sinceritatea autorilor acestei reforme. Vorbim despre o sete banală de putere, o încercare de politizare a conducerii instituțiilor medicale raionale”, a spus deputatul.

În opinia sa, nimic nu împiedică ministerul Sănătății să sprijine orice instituție prin programe speciale.

Deputatul a atras atenția și asupra metodelor de promovare a reformelor de către guvernarea PDM și actuala guvernare PAS. În vara anului 2017, când PDM era la putere, spitalele raionale au aflat din presă despre așa-zisa reformă spitalicească. Guvernul PAS acționează la fel de netransparent.

Cu toate acestea, în 2017, prin eforturile comune ale autorităților locale, ale lucrătorilor din domeniul sănătății și ale partidelor politice s-a reușit apărarea spitalelor raionale.

”Astăzi, raționamentul ministerului Sănătății se reduce la incapacitatea autorităților locale de a gestiona spitalele, de a le finanța”, a menționat deputatul. În același timp, el a dat exemple despre modul în care spitalele raionale și municipale au făcut față în mod adecvat fluxului de pacienți în timpul pandemiei, „prin urmare, argumentul managementului defectuos nu funcționează”.

Vladimir Odnostalco a atras atenția și asupra faptului că nu există calcule în nota explicativă a proiectului, nu există un plan, „foaie de parcurs” a așa-numitelor modificări.

„Ce va face ministerul? Ce măsuri trebuie luate? Și cel mai important, care va fi rezultatul? Ce beneficii va avea cetățeanul care se tratează într-un spital raional?”

În concluzie, Vladimir Odnostalco a menționat că în sistemul de sănătate trebuie făcute reforme, dar este necesară o analiză profesionistă a situației, o discuție amplă cu toți participanții la proces.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă