PSRM

06 decembrie 2019

Vladimir Golovatiuc: Autonomiile locale vor fi consolidate prin creșterea veniturilor la bugetele locale

Impozitele colectate în localitățile din țară, în cea mai mare parte, pot rămîne în bugetele locale și pot fi întrebuințate la dezvoltarea unui sat, oraș sau municipiu. Inițiativa corespunzătoare a fost examinată de deputați.

În conformitate cu legislația în vigoare, majoritatea impozitelor și taxelor provenite din toată țara sunt direcționate spre Chișinău, de unde sunt redistribuite către bugetele locale. Potrivit experților, această practică de distribuire a fondurilor bugetare este incorectă, deoarece împiedică consolidarea autonomiei locale și nu permite dezvoltarea localităților suficient. Avînd în vedere aceste fapte, deputații au venit cu o inițiativă care vizează schimbarea distribuției impozitelor colectate din fiecare localitate din țară.

În conformitate cu proiectul, autorii propun ca 100% din impozitele colectate în orașe și sate să rămînă în aceleași localități și 50% din impozitele și taxele percepute în municipii să fie acumulate tot în aceste municipii. Potrivit autorilor inițiativei, implementarea acestui proiect va permite să completeze bugetele locale cu fonduri și să ofere localităților posibilitatea de a se dezvolta independent.

În acest sens, deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor, președintele comisiei parlamentare de profil, Vladimir Golovatiuc, a declarat că comisia a examinat acest proiect și l-a aprobat, subliniind că prin implementarea acestei initiative, autonomiile locale vor avea doar de cîștigat.

„Proiectul de lege presupune consolidarea finaciară a autonomiilor locale prin creșterea veniturilor la bugetele locale”, a declarat Vladimir Golovatiuc.

Deputații au susținut această inițiativă în prima lectură. Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament în a doua lectură.

Sursa: http://a-tv.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă