PSRM

11 iunie 2024

Vlad Bătrîncea s-a întâlnit cu delegația Parlamentului Elvețian

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegației Parlamentului Elvețian, condusă de Sophie Rohrer Lachat.

În cadrul dialogului, părțile au discutat aspecte legate de cooperarea interparlamentară și au făcut un schimb de opinii cu privire la activitatea legislativelor.

Vlad Bătrîncea a atras atenția colegilor săi asupra situației din Parlamentul Republicii Moldova, precum și asupra încălcărilor comise de majoritatea parlamentară în procesul de legiferare.

În special, deputatul socialist s-a referit la ignorarea opoziției, precum și încălcarea dreptului la inițiativă legislativă a deputatului. Vlad Bătrîncea a subliniat că toți cei 101 deputați trebuie să dispună de posibilitatea de a înainta inițiative legislative. „Legile sunt universale pentru toată lumea. Ele nu se discută ci se aplică”, a subliniat vicepreședintele.

În opinia președintelui fracțiunii BCS, instituția imunității parlamentare merită o atenție specială, deoarece ultimele interpretări ale ministerului Justiției încalcă însăși fundamentele acestei instituții.

Vicepreședintele legislativului a atras atenția și asupra faptului că proiecte de lege importante sunt adoptate fără a fi pregătite adecvat, totodată se fac modificări la lege care schimbă esența documentului.

Vlad Bătrîncea consideră că legile deosebit de importante trebuie să primească avizul Comisiei de la Veneția, deoarece Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei. Acest lucru se referă și la scandaloasa Lege privind votul prin poștă, care a fost transmisă Comisiei de la Veneția de către majoritatea parlamentară după aprobare.

Pe finalul discuției, părțile au convenit să continue cooperarea interparlamentară și schimbul de experiență parlamentară în interesul ambelor țări.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă