PSRM

14 decembrie 2022

Vlad Batrîncea: Sub pretextul luptei cu ”corupția mare”, conducerea Republicii Moldova implementează un plan de distrugere a opoziției

Vice-președintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, a participat astăzi, 14 decembrie, la ședința Comitetului de Monitorizare a Consiliului Europei, unde a ținut un discurs în calitate de reprezentant al opoziției parlamentare.

Vlad Batrîncea a menționat în luarea sa de cuvânt, că Republica Moldova s-a manifestat pe parcursul anilor atât în ascendența, cât și în descendența respectării principiilor democrației și a statului de drept, însă, din păcate, ultimul an s-a manifestat ca an cu cea mai mare sfidare a drepturilor fundamentale, realizată prin uzurparea continuă a tuturor autorităților statului și inclusiv a puterii judecătorești, sistemului procuraturii, precum și subjugarea politică a principalelor surse de informare publică.

”Actuala Guvernare nu numai că a sfidat standardele Comunității Europene cu privire la principiile libertății de exprimare și a libertății presei, dar a neglijat inclusiv recomandările CoE și a transformat Instituția Publică Teleradio-Moldova, într-o instituție media de partid, aservită Guvernării, ce are drept scop promovarea unor dogme elaborate de partidul de la guvernare. Tereradio-Moldova a fost trecut sub control Parlamentar, adică control politic”, a menționat vice-președintele legislativului.

El a atrasa atenția asupra faptului că sub pretextul luptei cu „corupția mare”, Președintele Republicii Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate, adică guvernanții, implementează un plan de distrugere a opoziției Parlamentare și extra Parlamentare.

Batrîncea a subliniat că în ultimul an au fost operate 8 modificări a Legii Procuraturii, care, de altfel, a fost elaborată din start cu susținerea experților din comunitatea europeană, însă la moment, fiind modificată pentru a da posibilitatea de a-l suspenda din funcție și persecuta pe Procurorul General, Alexandru Stoianoglo și adjuncții săi.

Secretarul executiv al PSRM, a menționat, de asemenea, că așa numita Lege privind preevaluarea viitorilor membri ai CSM, de fapt, este un filtru politic de excludere din cursă a candidaților neconvenabili factorului politic.

Asemenea modificări se referă și la modificarea Legii privind Curtea Supremă de Justiție, care are un scop evident eliminarea din sistem a celor mai experimentați judecători, dar care nu convin guvernării.

În opinia lui Vlad Batrîncea, toate aceste acțiuni sunt însoțite de justiție selectivă și televizată de persecutare a reprezentanților opoziției. Procurorii inițiază cauze penale în privința reprezentanților opoziției la solicitarea Președintelui țării, sau partidului de guvernare, despre acest fapt a anunțat în mod public inclusiv Procurorul General Alexandru Stoianoglo.

”În mod abuziv, procurorii vin cu percheziții, sau ridicări de acte de la Partidul Socialăștilor din Republica Moldova exclusiv în timpul ședințelor Parlamentului, pentru a provoca părăsirea ședineți Parlamentului a deputaților”, a declarat deputatul BCS.

În context, Batrîncea a vorbit despre proiectul de lege elaborat de ministerul Justiției privind implementarea sancțiunilor organizațiilor și statelor străine în privința persoanelor fizice și juridice, prin care se va da competența unui organ exclusiv politic subordonat prim-ministrului de a aplica sancțiuni individuale față de persoanele ce se vor considera incomode guvernării.

”Aceste „legi” și activități vor duce în consecință la promovarea unor practici anti-democratice, condamnarea în continuare a Republicii Moldova de către CEDO”, a subliniat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă