PSRM

19 octombrie 2023

Vlad Batrîncea despre impunerea de sancțiuni împotriva cetățenilor: acest proiect compromite reforma justiției

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, și-a exprimat neîncrederea că Comisia de la Veneția va susține proiectul de lege PAS, examinat astăzi în Parlament în prima lectură, care prevede sancțiuni din partea statului împotriva propriilor cetățeni.

El a menționat că un asemenea proiect de lege a mai fost discutat de Parlament, dar a primit aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția, din care motiv nu a mai fost examinat în a doua lectură.

Vicepreședintele Parlamentului a amintit că din cauza nerespectării procedurilor legale, Republica Moldova a pierdut mai multe dosare la Curtea Europeană pentru drepturile omului.

„Republica Moldova și-a asumat obligația față de Consiliul Europei să construiască un stat de drept, instituții de stat puternice, un sistem de justiție independent și apolitic. Anume din acest motiv, Comisia de la Veneția a avizat pozitiv planul de reforme în domeniul justiției. Dar, organizarea unor concursuri de compromis a condus la promovarea în funcții de conducere în sistemul de Justiție a oamenilor din perioada statului capturat. Evident, că și aici a fost implicat KGB, care a impus comisiile respective să admită asemenea abuzuri”, a menționat ironic Vlad Batrîncea.

Potrivit vicepreședintelui, viteza de examinare a proiectului de lege indică faptul că cineva promovează interesele unui grup criminal organizat și, contribuind la adoptarea acestui proiect, compromite din start reforma justiției. Vlad Batrîncea s-a arătat sceptic că acest proiect va fi susținut de Comisia de la Veneția.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă