PSRM

23 decembrie 2021

Vlad Batrîncea: furtul miliardului a fost posibil doar cu implicarea în acest proces a reprezentanților și instituțiilor statului

– Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a votat pentru toate cele nouă cereri de scoatere a imunității parlamentare a lui Ilan Șor, la fel cum a procedat în 2019, când în cadrul unui dosar penal a fost examinată activitatea unui grup infracțional organizat.

Cu regret, astăzi s-a constatat că toate rolurile principale din această crimă ar fi fost jucate de o singură persoană. Dar alte persoane controlau situația din Republica Moldova la acea vreme. Și toți sunt în libertate. Această declarație a fost făcută în plenul Parlamentului de către vicepreședintele legislativului din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea.

„Furtul miliardului a fost posibil doar cu implicarea în acest proces a reprezentanților statului și a instituțiilor statului, în primul rând a Parlamentului, care a modificat legislația cu privire la BNM, garanțiile de stat, iar acest lucru a permis scoaterea banilor din țară”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul a reamintit că Partidul Socialiștilor a organizat sute de proteste în 2012-2016 împotriva fraudei bancare, atunci fiind acuzați de autorități de destabilizare a situației.

În același timp, Guvernul adopta decizii secrete, inclusiv cu referire la privatizarea Băncii de Economii, care a permis ca instituția să ajungă în mâinile unei singure persoane. Potrivit deciziilor secrete ale miniștrilor, a unor ”simpli prim-miniștri”, au fost alocați bani de la BNM pentru trei bănci prin care s-a efectuat furtul miliardului. Pentru a acoperi această gaură financiară în BNM, banii au fost luați în credit, iar în loc de 14 miliarde, cetățenii Moldovei pe umerii cărora a fost pusă povara returnării banilor furați, acum trebuie să plătească 25 de miliarde de lei.

„Aici este grupul infracțional organizat. Cine sunt acești actori politici care au realizat întreaga afacere și care au folosit cetățenii ca instrument?”,- a remarcat deputatul.

Socialistul a atenționat asupra faptului că principalii actori ai furtului miliardului nu trebuie privați de imunitate, dar ei sunt încă în libertate, referindu-se inclusiv la foști membri ai guvernului care au luat acele decizii, precum și decizia de concesionare a aeroportului.

„Această problemă este complexă. Cetățenii vor să știe adevărul – ce rol a avut fiecare, inclusiv premierul, care i-a dat instrucțiuni lui Ilan Șor să transmită bani PLDM-lui. Cine a controlat BNM, cine a dat instrucțiuni privind modificarea legislației? Toate aceste probleme rămân și trebuie rezolvate”, a subliniat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă