12 decembrie 2022
Vlad Batrîncea: Statutul de neutralitate oferă Republicii Moldova diverse oportunități
Astăzi Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretar executiv al PSRM a participat la lucrările mesei rotunde, dedicate Zilei Internaționale a Neutralității, care s-a desfășurat la Parlament.
Vicepreședintele Parlamentului a menționat importanța statutului de neutralitate în situația în care ne confruntăm cu diverse provocări.
”Republica Moldova este un stat mic, pașnic, care nu are ambiții militare și geopolitice, dar sunt situații când țara noastră poate fi atrasă în procese periculoase. În această situație autorii Constituției s-au gândit foarte bine de ce acest statut era și este necesar.”, a remarcat Batrîncea.
Deputatul socialist a evidențiat avantajele pe care le oferă acest statut. ”Statutul neutru ne permite, aflându-ne între două forțe geopolitice mari UE și CSI și având diverse acorduri cu țările și din Est și din Vest, să promovăm interesele noastre economice. Totodată, avem nevoie de diplomație proactivă care ar contribui la asigurarea de beneficii țării noastre, prin prisma relațiilor noastre avantajoase cu toți partenerii externi.”
De asemenea, Vlad Batrîncea s-a referit la necesitatea îmbunătățirii legislației naționale în domeniul dat. ”Trebuie să fie o lege a neutralității permanente care să indice foarte clar ce prevede statutul respectiv pentru ministerul Afacerilor Interne, al Educației, Economiei etc”.
Deputatul socialist și-a exprimat speranța că în rezultatul mesei rotunde vor fi elaborate anumite concluzii și propuneri la adresa tuturor instituțiilor statului, a Parlamentului, Guvernului, ambasadelor, consulatelor și misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organismelor internaționale care vor demonstra foarte clar că cetățenii Republicii Moldova, societatea civilă, clasa politică văd necesitatea consolidării statutului de neutralitate al Republicii Moldova.
”Unii actori politici încearcă să convingă societatea că statutul de neutralitate nu este eficient și nu poate asigura protejarea cetățenilor țării în situații cum ar fi de exemplu, războiul din Ucraina. Și doar aderarea la un bloc militar ne poate ajuta. Dar sunt structuri care pot apăra și proteja țările neutre, precum Consiliul de Securitate ONU, CoE, OSCE ș.a. care au programe speciale pentru țările neutre. În situația RM când avem mai multe dispute pe intern, politice, geopolitice, cel mai corect este să ne aflăm sub jurisdicția Organizației Națiunilor Unite și altor organizații care să ne ajute să consolidăm și legislația națională și instrumentele de protecție a statului”, a spus pe final Vlad Batrîncea.
Proiectele partidului
Semnalează o problemă