PSRM

25 aprilie 2024

Vlad Batrincea: Republica Moldova trebuie să primească garanții clare de securitate

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a criticat semnarea și ratificarea negândită a Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul apărării dintre Republica Moldova și Republica Franceză.

Deputatul a subliniat că Republica Moldova este un stat neutru, prin urmare, la semnarea tratatelor militare cu țara noastră ar trebui aplicate cerințe diferite decât altor state. Vicepreședintele Parlamentului a menționat că în această perioadă de timp dificilă, plină de riscuri și provocări, autorii unor astfel de documente trebuie să fie atenți la fiecare cuvânt și la fiecare virgulă.

Vlad Bătrîncea consideră că în preambulul documentului trebuie indicat că Republica Moldova are statut de neutralitate. În plus, acordul militar cu un stat membru NATO ar trebui să precizeze în mod clar garanțiile de securitate pentru țara noastră.

„Blocul NATO nu este o structură diplomatică, ci una militară. Conform acestui Acord, vor fi inițiate programe militare, care posibil vor fi mușamalizate, dar care vor implica Moldova în programele NATO. Unde sunt garanțiile de securitate pentru țara noastră în acest Acord? Și care va fi rolul nostru în eventualitatea unor scenarii?”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă