PSRM

06 octombrie 2017

Vlad Batrîncea: Majoritatea de la guvernare a înlocuit „viitorul luminos comunist ” cu „viitorul luminos european”

„Cei care, în această sală, au criticat anterior totalitarismul și comunismul, au înlocuit astăzi „viitorul luminos comunist „cu „viitorul luminos european „, astfel a comentat deputatul în parlament al fracțiunii Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, intenția majorității parlamentare de a introduce în Constituție o prevedere privind integrarea europeană.

La 6 octombrie parlamentul a votat pentru crearea unei comisii care va examina posibilitatea introducerii acestui amendament în Constituția Republicii Moldova.

Constituția RM care este Legea supremă și asigură pluralismul politic, care este incompatibil cu dictatura și totalitarismul. Nici o idiologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului. Dreptul aparține cetățenilor, inclusiv de a alege Parlamentul, precum și vectorul extern de dezvoltare, a declarat Batrîncea.

Potrivit lui, timp de 8 ani de zile, guvernarea a avut toate posibilitățile la îndemână să demonstreze că integrarea europeană este ireversibilă, în special autoritățile au avut miliarde de fonduri care ar fi putut face viața oamenilor mai bună. Dar, ca rezultat, susținerea integrării europene de către populație a scăzut de două ori.

Socialistul a menționat că în această situație nimeni nu este de vină, cu excepția conducătorilor înșiși: nu este de vină nici cei de dreapta sau de stânga, nici Putin cu tancurile ruse, nici transnistrenii, nici europenii.

Vlad Batrîncea a reamintit că unioniștii au declarat că Unirea cu România ar putea fi realizată printr-un referendum. Dar acum în foaia lor de parcurs a fost scos cuvântul referendum. La fel ca și referendumul privind integrarea europeană – nu va avea loc.

„Cei care, în această sală, au criticat recent totalitarismul și comunismul, au înlocuit astăzi „viitorul comunist luminos „cu „viitorul european luminos „, a subliniat deputatul.

El sa adresat colegilor săi „cărora le place foarte mult limba rusă”:

– Astăzi autoritățile încearcă să decidă ce televiziune să urmărim, ce emisiuni și în ce limbă. Este o „țară democratică” în care oamenilor le este interzis să se uite la televizor. Acum vor fi forțați să se roage pentru integrarea europeană. Orice persoană, organizație, partid care se va opune integrării europene, potrivit Curții lor Anticonstituționale, va fi condamnat, interzis. Deoarece au prescris deja legea extremismului în diverse forme. Acestea nu sunt norme constituționale. Normele constituționale protejează drepturile și libertățile. Ceea ce faceți este totalitarism natural „, a declarat Vlad Batrîncea.

El a reamintit deputaților că, în conformitate cu articolul 2 din Constituția Republicii Moldova, nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

Prin urmare, Vlad Batrîncea a subliniat, „vreți nu vreți, dar într-o bună zi va avea loc un referendum. Această practică a venit din UE, din Consiliul Europei, din structurile care promovează adevărata democrație”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă