PSRM

28 iulie 2022

Vlad Batrîncea: Graba cu care se votează proiectul Codului Electoral în prima lectură nu este justificată

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM a criticat modul în care guvernarea propune spre adoptare proiectul de modificare a Codului Electoral în prima lectură, fără a organiza în prealabil consultări publice largi cu mediul academic, cu specialiștii din domeniu, așa cum s-a întâmplat și cu reforma universitară.

Vlad Batrîncea a indicat asupra mai multor lacune în procedura de înaintare a proiectului, dar și în conținutul acestuia. Batrîncea s-a referit la inițiativa de a schimba modalitatea de formare a componenței CEC care va include a câte doi reprezentanți ai Guvernului și ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu neglijarea opoziției, astfel CEC fiind subordonat totalmente puterii.

Deputatul a remarcat faptul că prin acest proiect se urmărește o centralizare excesivă a procesului electoral și nu democratizarea acestuia. Astfel, potrivit lui, CEC îi sunt atribuite competențe suplimentare, inclusiv de aplicare a sancțiunilor concurenților electorali, de delegare în componența comisiilor electorale de circumscripție a reprezentanților săi, actualmente aceste comisii fiind create din reprezentanții partidelor politice și administrației publice locale.

Vlad Bătrîncea a mai atenționat că, probabil, în a doua lectură s-ar putea să apară și votul electronic, despre care ar trebui să se discute la etapa de aprobare a conceptului și nu pe finalul adoptării proiectului. Or, potrivit deputatului, votul electronic trezește mari semne de întrebare vizavi de securitatea și legalitatea lui și a fost cauza mai multor scandaluri în unele țări.

”Aceste reforme trebuie asumate, trebuie gândite, trebuie consultate și nu înțelegem graba cu care se votează în prima lectură”, – a concluzionat Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă