PSRM

19 octombrie 2023

Vlad Batrîncea: Centrul de comunicare strategică și combatere a dezinformării este o structură inutilă, plătită din banii contribuabililor

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii BCS a criticat practica vicioasă a actualei guvernări de creare a unor structuri inutile, în pofida normelor legale locale și internaționale, centre în care angajații vor beneficia de salarii mari, achitate din banii cetățenilor Republicii Moldova.

Vlad Batrîncea a menționat inutilitatea acestei structuri în timp ce în Republica Moldova există un cadru normativ cu privire la audiovizual, care a fost adoptat cu sprijinul partenerilor externi.

”În RM există Codul audiovizualului, Legea presei ș.a. care au fost aprobate cu susținerea și expertiza partenerilor din Consiliul Europei și care trebuie respectate. Nu ați făcut referință la aceste directive, nu ați explicat mecanismele de creare a Centrului, cum va acționa Centrul, ce facem cu Consiliul Audiovizualului – o structură care costă cetățenilor RM 40 mln. de lei și care are o atribuție legală în domeniul presei și a mass-media. Mai mult, ați fost în componența unui guvern demis care prin intermediul Comisiei pentru situații excepționale a închis niște posturi de televiziune, având un CA funcțional. Ați evitat mecanismele legale, participând astfel la un abuz juridic”.

Deputatul socialist a reiterat că Centrul de comunicare strategică se creează cu abateri de la lege, fiind tăinuite informațiile despre adevăratul scop al acestei structuri.

”Este nevoie de concursuri publice, de transparență în procesul de creare a Centrului, inclusiv când vorbim despre salariile reale ale angajaților acestui Centru. Cunoaștem că pentru Dna Revenco se discută un salariu de peste 50 mii de lei și un salariu bun pentru angajați, care sunt bani publici. De ce nu răspundeți la aceste întrebări ale deputaților?”.

Vicepreședintele a adus aminte despre numeroasele falsuri diseminate de actuala guvernare, prin care opinia publică a fost manipulată. Totodată, Vlad Batrîncea a vorbit despre regulile de creare a unei știri care prevăd necesitatea existenței a două surse de informație.

”Conform legii știrea trebuie alcătuită din cel puțin două surse, ca cetățeanul să fie informat din mai multe surse. Dar toate mesajele pe care le-ați repetat azi de mai multe ori, reprezintă o singură sursă și exponentul guvernării nu poate fi directorul unui Centru care să facă ordine, dreptate și să stabilească adevărul”.

Reieșind din cele spuse, Vlad Batrîncea a concluzionat că acest Centru este o nouă structură inutilă, care va costa oamenilor bani. ”Nu se construiește în asemenea mod un stat civilizat. Nu aveți habar de mecanisme, democrație, de norme legale și nu mai sunteți voi Europa”, a punctat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă