PSRM

17 februarie 2023

Vlad Batrîncea a rostit un discurs la forumul „Găgăuzia: experiența trecutului, oportunități în prezent, strategie pe viitor”

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a participat la Simpozionul Internațional „Găgăuzia: experiența trecutului, oportunități în prezent, strategie pe viitor”.

Vlad Batrîncea a menționat în cadrul forumului că Moldova are nevoie de o Găgăuzie eficientă: „Ne putem dezvolta doar împreună – în cadrul unui stat și al unui sistem comun. Nu trebuie să existe contradicții între Chișinău și Comrat, pentru că avem aceleași probleme.”

În discursul său, vicepreședintele a vorbit despre necesitatea unei interacțiuni eficiente, repartizării echitabile a împuternicirilor dintre centru și autonomie. El a menționat că aceasta nu este o chestiune de ordin politic, ci de reglementare juridică, în domeniul căreia există o vastă experiență internațională, care trebuie doar aplicată: „Relațiile trebuie reglementate nu de politicieni, ci de lege.”

Vlad Batrîncea și-a exprimat regretul că politicienii, atât la Chișinău, cât și la Comrat, tind de fiecare dată să inventeze bicicleta. „Dar, nu este cazul să inventăm bicicleta, trebuie doar de urmat foaia de parcurs scrisă de juriști și identificate soluțiile – prin dialog și compromis. Nimic nu poate fi obținut fără un compromis. Pentru că cuvântul cheie care interesează pe toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, este pacea”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului.

Forumul are loc pe 17 februarie în orașul Comrat. Evenimentul solemn este dedicat aniversării a 28 de ani de la adoptarea Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă