PSRM

12 aprilie 2024

Vlad Batrîncea a criticat practicile vicioase ale PAS de a evita dezbaterile pe proiectele contradictorii

Astăzi, pe finalul ședinței în plen a Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a criticat comportamentul colegilor din PAS care ignoră inițiativele opoziției, nu acceptă dezbateri sănătoase și un dialog constructiv pe subiecte de interes pentru cetățeni, precum referendumul, recensământul, accesul la datele personale, manifestă lipsă de respect față de opoziție și deseori recurg la atac la persoană.

”Mi-aduc aminte ședințele Parlamentului din perioada anilor 20, 21, 22, când opoziția venea cu zeci de proiecte la începutul ședinței și aprobam ordinea de zi timp de o oră și jumătate. Am avut poziții contradictorii, dar nu țin minte că opoziția să fie atacată pentru întrebările adresate. În condițiile de față cum să organizăm activitatea de mai departe când fiecare deputat din opoziție care adresează întrebări este atacat la greu la persoană?”.

Vlad Batrîncea a îndemnat deputații PAS să se abțină de la acuzații grave.
”Eu vă îndemn să nu folosiți expresii grave, căci sunt acuzații deosebit de grave. Pentru mine, trădarea de patrie înseamnă oferirea forțelor străine a controlului asupra sistemului suveran bancar, financiar, asupra justiției, sistemului apărerii. Așa că vă îndemn să nu mai vorbiți din numele interesului național, dar să acceptați dezbateri civilizate”.

Vicepreședintele Parlamentului a atenționat asupra practicii vicioase a majorității PAS de a evita dezbaterile și a adopta legi ce vin în contradicție cu legislația Republicii Moldova.

”În an electoral modificați legislația electorală, ceea ce e interzis. De ce nu mergeți legal cu această procedură? Trei ani de zile noi propuneam referendum. Doamna Sandu spunea că nu e nevoie de un referendum, dar în al patrulea an, brusc, a înțeles că e nevoie de referendum. Și iarăși se modifică legislația. Votul prin corespondență. Contrar legislației ați decis completarea listei țărilor în care să fie implementat acest vot cu cele în care Maia Sandu a primit cel mai mare număr de voturi. Nu uitați că votul este universal și este Constituția țării care interzice abordări subiective și discriminarea cetățenilor în acest fel.”.

Vlad Batrîncea a îndemnat colegii din PAS să schimbe atmosfera din Parlament și să nu fie atât de supărăcioși când vine vorba despre dezbateri. De asemenea, președintele fracțiunii BCS le-a mulțumit colegilor săi din fracțiune pentru munca depusă în exercitarea mandatului și răbdarea de care dau dovadă, căci ”nu este simplu deloc să fii în opoziție în actualul Parlament”.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă