PSRM

21 aprilie 2021

Vlad Batrîncea a avut o întrevedere cu Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția

În marja sesiunii APCE, Vicepreședintele Legislativului, Președintele Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Vlad Batrîncea, s-a întâlnit cu Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția),  Gianni Buquicchio.

Interlocutorii au discutat despre ultimele evenimente politice din Republica Moldova, criza instituțională și cea constituțională.

Vlad Batrîncea și-a expus poziția privind ultimul aviz al Curții Constituționale (CC), care, de fapt a fost rezultatul presiunilor politice asupra judecătorilor Curții Constituționale. Vicespeakerul a reiterat că avizul CC privind posibilitatea dizolvării Parlamentului contravine jurisprudenței Curții, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019. Implicarea Curții Constituționale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii.

Vicepreședintele a subliniat că Parlamentul pledează pentru un dialog instituțional transparent și corect, de pe poziții egale. În opinia sa, Președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat decizii unilaterale egoiste.

Președintele Comisiei de la Veneția a remarcat că din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău atât către Președinție cat și către Parlament să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens.

O eventuală soluție ar fi reforma constituțională asumată de întreaga clasă politică. La fel prin consens trebuie aprobate deciziile privind condițiile de organizare a alegerilor.

În finalul întrevederii, Vlad Batrîncea i-a adresat lui Gianni Buquicchio invitația din partea Președintelui Parlamentarului Zinaida Greceanîi de a vizita țara noastră și de a participa în medierea crizei din Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă