PSRM

16 martie 2023

Vasile Bolea: pentru deblocarea sistemului judiciar este nevoie de consens politic

Deputatul BCS Vasile Bolea s-a pronunțat împotriva adoptării pripite a proiectului de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, în prima lectură. În opinia sa, inițial trebuie deblocat sistemul de gestionare al justiției, după care se va putea de demarat procesul de stabilire a unor reguli noi de formare și funcționare a CSJ.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că majoritatea PAS substituie principiul separării puterilor în stat cu principiul subordonării acestora. Acțiunile respective ale partidului de la guvernare au condus la demisii în masă ale judecătorilor și la blocarea sistemului de justiție din țară. Demisionează chiar și judecătorii propuși de actuala guvernare.

În scopul soluționării acestei probleme, Guvernul propune un fel de liberalizare a acestui proces – reducerea de la 10 la 8 ani a experienței în domeniu pentru a ocupa funcția de judecător CSJ. În opinia lui Bolea, acest lucru va afecta calitatea muncii judecătorilor, dar nu va rezolva problema deblocării sistemului.

Deputatul consideră că această problemă trebuie rezolvată prin consens politic și discuții cu corpul de judecători.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă